ФИФА отговори на обвиненията във фалшифициране на вота за наградата The Best


Н. Гавазов

ФИФА публикува на официалния си уебсайт изявление в отговор на твърденията  за фалшифициране на вота наградата The Best.

"ФИФА е  разочарована от съобщенията  в медиите, които поставят под съмнение целостта на процеса на гласуване за The Best.

Тези съобщения са несправедливи и подвеждащи.

Процесът на гласуване за всяка награда се контролира от независим наблюдател, в случая швейцарската компания PricewaterhouseCoopers (PwC).

ФИФА  и PwC следват правилата за дистрибуция и съответните стандартни процедури за контрол. В съответствие с тези процедури ФИФА поиска от всички асоциации-членове да представят формулярите си за гласуване, както по електронен път, така и в писмена форма. Писмените документи трябва също да бъдат подписани от отговорните лица на асоциациите, както и от лица, упълномощени да гласуват. Следователно, за да бъде вотът валиден, той трябва да съдържа съответните подписи и печат на асоциацията-член.

Както ФИФА, така и независимият наблюдател могат да докажат, че всички гласове, подадени в съответствие с правилата и навреме, се вземат предвид. Следователно, няма съмнение относно автентичността на резултата.

Ако имаше случай на неправомерно поведение и дори това да не повлияе на резултата от гласуването, ФИФА ще проведе разследване и ако е необходимо, ще приложи санкции", се казва в изявлението на ФИФА.

117