Зику: За първи път чувам за 17 ноември, Костадинов е бил добър играч


В. Мухарски

Нападателят на ЦСКА Янис Зику бе награден за най-добър играч на 13-ия кръг в "А" група. В Пресклуб "България" румънецът бе награден за трите попадения, които наниза във вратата на Миньор (3:1) през изминалия уикенд.

"Щастлив съм да получа тази награда, но тя нямаше да бъде факт без съотборниците ми, които много ми помагат. Хеттрикът, който направих срещу Миньор е първи в кариерата ми. Много пъти съм вкарвал по два гола, но никога три. Това е може би е поради фактът, че досега все съм играл като втори нападател. В моята къща има специален кът с мой награди, мисля и днешната да я сложа там", коментира Зику.

"Основната цел за мен е да спечеля титлата на България с ЦСКА и да играя в Шампионска лига. Едва на втори план е да стана голмайстор на българския шампинат. Обстановката в отбора е нормална. Треньорската смяна не е нещо ново за мен, напротив - случвало ми се е доста често. Смяна на треньори са се правили и преди и ще продължават да се правят. Аз се стремя да показвам най-доброто от себе си на терена и друго не ме интересува", каза още Зику.

"Моят договор с ЦСКА е до 2014 година. Не мога да кажа обаче какво ще се случи утре или през зимата. Контрактът ми е за три години и смятам да си го изпълня. Ако нещо се случи през зимата, то това ще е дискусия между мен и ЦСКА", категоричен бе Зику.

"При нас се получи спад след като победихме във вечното дерби срещу Левски. Манталитетът ни попречи във Враца и по този начин загубихме две точки там. Теренът беше много лош. Нормално е от подобен мач медиите тотално да променят мнението си за играта на отбора. При ситуацията за дузпа във Враца Мораеш искаше да я бие и да стане голмайстор. На всеки се случва да пропусне. Преди всеки мач треньорът ни казва кой трябва да бие 11-метров наказателен удар. Питайте треньора кой трябваше да бие дузпата във Враца. Не се сърдя на Мораеш, защото трябва да гледаме напред", добави румънецът.

"Говорих с Тошко Янчев за Литекс. Той ми каза, че са добър отбор. Имам опит с тях от мача за Суперкупата, но тогава те играха с друг състав. Сега ще бъде доста по-сложно, като се има в предвид, че играем на техен терен. В този мач, както и в срещата срещу Лудогорец трябва да вземем 6 точки", каза Зику.

"Сега за първи път чувам за датата 17 ноември 1993г., но знам, че Емил Костадинов е бил много добър играч. Аз тогава съм бил много млад, но съм чувал за големия ви отбор от 1994 година", коментира Зику. "Не знам какво е мнението на другите страни, но ще е хубаво УЕФА да позволи да се проведе турнир от страните в Източна Европа", завърши голмайсторът.

173