Георги Василев: ЦСКА –София има много дефекти


Н. Гавазов

Легендарният треньор Георги Василев-Гочето, извел до шампионската титла три различни родни отбора – Етър, Левски и ЦСКА, коментира пред "Тема Спорт“ представянето на ЦСКА-София под ръководството на новия наставник Александър Томаш и в частност при победата с 1:0 над Берое в Благоевград.

Г-н Василев, ЦСКА- София постигна втора поредна победа след 1:0 над Берое. Започва ли отборът постепенно да си стъпва на краката под ръководството на Александър Томаш?

– Първите ми впечатления от работата на Томаш са, че ЦСКА –София се стреми чрез поведението си на терена да налага предимство над съперниците и да контролира мачовете. На това се опитва треньорът да научи футболистите. Видяхме го и след като стана 2:0 срещу Локо София в предишния кръг, и срещу Берое в Благоевград. Отборът много продължително играе с топката, задържа я, дори доста от пасовете изглеждат безцелни. Но червените стигнаха до едно-две голови положения след такива голови акции, включително и до ситуацията за дузпата. Налага се философия, при която армейците да притежават топката с много по-голямо спокойствие. Ясно е, че всичко е все още в много крехък вид и това изисква време, но когато се случи, очаквам и отборът да изглежда доста по-остро в офанзивен план. Аз не съм толкова съгласен, че ЦСКА –София е играл много слабо през първото полувреме срещу Берое. Просто треньорът не заложи на вихрени атаки от първата минута, както срещу Локо Сф, а искаше да види дали отборът му ще успее постепенно и методично да наложи волята си. Самият Томаш си каза, че все още представянето е много далеч от това, което търси, но трябва да се правят крачки в тази посока, за да свикват футболистите с неговите изисквания.

Съгласен ли сте с мнението, че на първо време играта на ЦСКА –София трябва да остане на заден план и приоритет да са резултатите?

– Няма да открия огъня, че за да играеш добре, ти е нужно самочувствие. А то идва с добрите резултати. Така че без съмнение сега за ЦСКА –София победите са най-важни, а чак след това идва играта. Натрупаха се твърде много негативни резултати и те няма как да не тежат на отбора. Видя се и в края на мача срещу Берое, след като не успяха да вкарат втори гол и да си го решат. Напрежението се повиши и това веднага наруши поведението на отбора. Друг е въпросът, че армейците продължават да имат доста дефекти и дефицити, които не са никак лесни за преодоляване в цикъл от трудни мачове. Добре е за Томаш, че се привлякоха няколко нови футболисти. Някои от тях вече показаха, че имат какво да дадат на ЦСКА –София, но всеки ще се нуждае от адаптационен период, преди да бъде на 100 процента в мачовете. Хубаво е и че нещата в атака започват да изглеждат по-добре. Преди идването на Томаш, нападението на армейците имаше нулев авторитет и като изпълнители, и като качество. Сега вече конкуренцията е по-висока и с работата на Томаш очаквам всеки следващ мач остротата в атака да се увеличава.

Какво очаквате от предстоящото гостуване на Черно море?

– Сблъсъкът на "Тича“ ще е истинската сцена, на която от ЦСКА –София да покажат докъде са стигнали с напредъка си и от паузата за националните отбори, и от тези два мача, в които бяха постигнати победи над Локо София и Берое. Ще е нужна по-голяма стабилност и сериозна битка, за да бъде продължен възходът срещу корав, но и качествен отбор, какъвто е Черно море.

Оказва ли влияние върху представянето на отбора и завръщането на публиката? "Христо Ботев“ в Благоевград беше препълнен…

– Това е най-позитивното. Един гранд без публика не представлява нищо. Томаш и футболистите му засега печелят подкрепата на феновете и това ще е голям показател за представянето им в следващите месеци. Защото е ясно, че за титла не може да се говори в момента, но ако трибуните продължат да се пълнят, това ще значи, че отборът върви в правилната посока.

117