Генчев отново недоволства: Програмата е много по-добра за ЦСКА


F.

Старши треньорът на Левски Станислав Генчев сподели какви са впечатленията му след първите месеци начело на "сините". Той коментира системата, която използва - 3-5-2 и заяви, че за всеки треньор ще е много трудно на "Герена", ако иска да излезе от сянката на Станимир Стоилов.

Ето каква още каза той пред БНТ:

"Изключително щастлив съм, че се завърнах в Левски. И като футболист винаги съм се надявал да имам втори шанс да облека синята фланелка. На първата ми пресконференция казах, че мечтата ми е да съм треньор на Левски и тя се осъществи. Моята работа е да върна отбора на мястото, което заслужава.

Аз съм голяма късметлия от гледна точка на това, с кои треньори съм работил. От всеки съм се постарал да взема по нещо. Футболът се развива толкова бързо, че неща, които са използвани преди 5 години, сега само 30% от тях може да донесат успех на един треньор. Общото между всички треньори е как работят психологически с футболистите и как ги държат искащи да печелят още и още.

На всеки треньор ще му е трудно, ако това е целта му - да излезе от сянката на Станимир Стоилов. Мъри, наричам го така, защото сме били съотборници, бил ми е и треньор, е човек, който направи много за развитието на клуба. Много трудно е да бъдат повторени успехите му. Всеки един треньор, включително и аз, който идва тук, трябва да степенува нещата стъпка по стъпка. Искам да направя отбор, който играе печеливш футбол и накрая на сезона да вдига трофеи. Старая се да развивам отбора, да подобрявам моята работа, да подобрявам и играта на отбора. Не искам да се сравнявам с никого, какво е било преди и какво може да бъде след това. Със Стоилов съм в много добри отношения. Не сме се чували, за да говорим какво може да ми е полезно на мен тук или какво мога да свърша. Като цяло съм човек, който се учи от всеки по-опитен футболист. Не приемам критиката като обида.

Отборът започна много добре. В последните три мача сме отбелязали само един гол. С Хебър и Спартак Варна играта не ми хареса. В паузата отделяме внимание на дейталите, които ще са ни нужни за следващите мачове, за да се върнем на победния път с добра и резултатна игра. На всички ни е ясно, че в Левски не само победата е важна, а и начинът, по който се постига. Феновете пълнят стадиона, за да гледат победи с добра игра, а не измъчени победи с по 1:0.

Критики винаги ще има, каквато и система се използва. Системата на игра са просто цифри. Всичко опира до вижданията на треньора и какви са изпълнителите. Всяка система може да бъде и много офанзивна и много дефанзивна. Неслучайно ние сме отборът, който е отбелязал най-много голове. Това не е плод на някаква случайност, а на целенасочена работа. Сигурен съм, че в следващите мачове феновете ще се убедят, че това е офанзивна система. Един или два мача не могат да ни разколебаят. Всеки отбор минава през трудни периоди. Аз съм на мнение, че колкото повече се играе в една система, футболистите тренират нея и отработват различните модели на изнасяне на топката, дефанзивното заставане, пресата, толкова нещата ще се подобряват. Не съм на мнение, че когато има един или два слаби мача, причината е системата и трябва да се сменя. Може да се сменят изпълнителите, някои модели на игра. Системата на игра при никакво положение няма да бъде сменяна. Футболистите, с които разполагаме, са идеални за тази система.

За мен е най-важно да не се отклоняваме от пътя, по който сме поели. Ние сме били наясно от първия ден, в който дойдохме тук, че ще има трудни моменти. Ще има моменти на разколебаване в ръководството, във феновете дали това е правилната система. Това е част от играта. Най-важното е това, което ние работим, да виждаме, че се получава на терена. Нас не ни притеснява, че имаме три поредни гостувания, защото навсякъде се чувстваме като домакини.

Със сигурност е много по-добре за ЦСКА, че има промяна в програмата. Резултатите на ЦСКА не отговарят на класата, която имат. Имат достатъчно време да се подготвят новите им футболисти и треньор. Това облагодетелства, но ние не се оплакваме

Нашата цел е да се борим за титла и купа. Има неща, които трябва да подобрим в играта и работим в тази насока. Трябва да се концентрираме върху това, което правим ние. Не трябва да се концентрираме върху мнения и външна намеса. Смятам, че възможностите да се борим за титла са напълно реални.

 Генчев засегна и темата, че в социалните мрежи често излиза информация вътрешна информация от клуба.

"Това не е добре. Приемам нашия отбор като едно семейство. Едно семейство е силно, когато е сплотено. Не трябва да излиза информация от клуба. Ние не можем да кажем на хората какво да говорят и какво да пишат. От нас се иска това, което говорим в съблекалнята, да си остане тук".

24