Андрей Желязков: Левски е в конкуренция за титлата


Н. Гавазов

Бившият ръководител на Левски Андрей Желязков даде интервю пред "Тема Спорт“, в което коментира представянето на тима от началото на сезона и промяната в играта след идването на Станислав Генчев.

Г-н Желязков, харесва ли ви началото на шампионата?

– Получават се доста хубави мачове. Гледам да присъствам на живо на някои от двубоите, защото губиш представа, ако следиш срещите по телевизията. Следя всичко, каквото се случва. Започна интересно първенството, въпреки че много рано се очертават евентуално само два фаворита за титлата. Искам да поздравя и отборите, които налагат млади български играчи. Така трябва да се прави. Да им се дава шанс, а не на всяка цена да се гонят резултати. Примери са Славия, ЦСКА 1948 и Черно море, където Илиан Илиев показва голямо доверие към талантите. Футболът стана бизнес и по този начин може да продаваш добре в Европа.

Може би визирате Лудогорец и Левски за фаворити? Как ви се виждат сините в началото на сезона?

– Да, Лудогорец и Левски. Да ме извиняват останалите отбори, но за момента това е положението. Има голяма разлика в представянето на сините от миналия сезон. Тимът изглежда по съвсем различен начин. Засега нещата са много добре и предполагам, че още повече ще се развият. Вече се вижда, че Левски е в конкуренцията за титлата и е заплаха за останалите.

Какво успя да промени Станислав Генчев след пристигането си?

– За толкова кратко време направи доста промени. Може би в момента футболистите играят с по-голямо желание. Това се доказа в първите мачове. През миналия сезон в някои от мачовете имах чувството, че играчите изпитваха колебания. Сигурно са се замисляли дали да напуснат, или да останат. Не се виждаше нужното желание и себераздаване. Да, рано е още да се говори какво ще е в края на сезона, но се забелязва, че настройката е друга. Най-добре се вижда и по присъствието на феновете по трибуните.

Добри думи се чуха за селекцията. Как оценявате трансферите на "Герена“?

– Нали, когато привличаш, особено чужденци, целта е да се превърнат в основни фигури и лидери. Ако искаш да взимаш резерви, в България ще ти излезе много по-изгодно. Да, Левски привлече добри футболисти, но трябва да се отбележи и както казах по-рано, че желанието в играчите, които останаха, е на високо ниво. Това също много помага за доброто представяне на отбора. Левски е доста променен, и то в положителна посока.

Има ли някой от новите футболисти, който да ви направи по-специално внимание?

– Играчите са взети в името на отбора и колектива. Егото им трябва да стои настрана. Необходимо е да паснат на тима и да му помагат. Добри играчи са взети и за момента показват качествен колектив. Дори да не играеш на ниво, отборите започват да се съобразяват с теб. Виждате какво се случва в ЦСКА - София. Клуб институция, който бе допуснат да стигне дотук. Това не е загуба само за червените, а за целия ни футбол. Нямаме ли 4-5 равностойни отбора, означава, че нещо не е наред.

23