Бранеков: Проблемът на ЦСКА е ДЮШ, където треньорите нямат общо с футбола


F.

Бившият капита на ЦСКА Александър Бранеков бе гост в Актуално студио "Дерби", където говори по темата с "армейците":

"Тема "ЦСКА", а не само - по футболните въпроси имам много гледни точки. В България всеки разбира от футбол. Но тези, които сме играли футбол - имаме по-сериозно мнение. Който иска може да разгледа какви хора работят с младите таланти на ЦСКА. Колко от ДЮШ на тима стигнаха до отбора? Чорбаджийски и Христиан Петров, като последният не е минал през всички възрастови групи. 2-ма добри играчи. Смятам, че Чорбаджийски трябва да играе като крило, а не като централен нападател. Не може да преподаваш футбол на деца и да не си се занимавал с футбол. В ЦСКА познавам само Румен Трифонов. Иво Иванов и Владо Манчев. А другите? Няма никакъв проблем при най-малките треньорите да не са се занимавали с футбол? Пълни глупости! Нямам против Коце Лаптопа. Хората са зависими и всеки решава как да пази хляба си. Но това са важни неща. В момента работя в Септември. Три момчета от ЦСКА избягаха и дойдоха при мен. И аз ги питам - какво тренирате? Те викат "Нищо! Тренерът ни оставя топката и вика да му я върнем след края". Аз съм позитивен човек. Дори да виждам, че нещо е грешно, за мен няма посока надолу. Колкото и да се вижда пред фенът на ЦСКА, че няма изход, аз смятам, че има изход от тази криза.

За да назначиш треньор, ние трябва да знаем какво е постигнал. Авторитет ли е? Държдание... Аз нямам против Стипич, не го познавам. С изключение срещу 45 минути срещу Лудогорец - кръгла 0. Чета - толкова си могат футболистите, един не излизал от казино, пиели... Има ли старши-треньор да наблюдава тези неща. Първи път - глоба. Втори път - глоба, трети път - гонене от първия отбор. Водим качествени футболисти, взимат много пари, те виждат, че може да правят каквото си поискат. Аз от моя опит знам, че колкото повече дисциплина има - играчът вдига своето ниво и после отборът ще вдигне своето ниво. Явно тренировките също не са интензивни.

2015 година станахме 3-те с Локо София. Три години преди това се борихме да не изпаднем. Какво се промени? Останахме без креативни футболисти, заради напускането на Маркиньос и Митко Илиев. Какво се промени? Промени се нагласата ни. Можехме тогава и 2-ри да станем. За малко. Оправдания в ЦСКА, че някой футболист е слаб - не може да има. Има слаби тренировки. Щом някой е стигнал до най-великия отбор в България - значи няма как да е слаб футболист.

Любослав Пенев - той трябва да е треньор на ЦСКА! Категорично. Той ми е бил треньор и от него знам адекватни навици как трябва да тренирам, какво да правя извън терена, какво да ям, как да мисля, за да бъда победител. Като футболист беше на високо ниво и като треньор беше така - на много високо ниво. Без съмнение - той е треньорът, който трябва да бъде на ЦСКА. Ако той не пожелае или не се получат нещата, защото си има отбор, то другата опция е Сашо Томаш. С едни футболисти, които до миналата година играха във Втора лига... Ето пак - нещата опират до тренировъчния процес. Това са нещата, не са сложни. Въпросът е да ги знаеш и да ги приложиш.

БФС - промяна няма. Някой, ако вижда - да ми каже. Таксовата система се развива. Едни клубове се облагодетелстват. Аз няма как да замъглявам мнението на хората. Аз ги виждам нещата директно. Това, което се опита да направи Митко Бербатов с неговия екип е да изкорени всичко това, да има промяна... за съжаление българинът обича да го бъзикат и да няма промяна", заяви Бранеков.

33