Спартак Варна изненада Ботев в Пловдив


Н. Гавазов

Спартак Варна нанесе първо поражение на Ботев Пловдив от началото на сезона. "Соколите“ спечелиха с 1:0 визитата в Коматево от шестия кръг на Първа лига. Единственият гол в мача бе дело на Ахмед Ахмедов, който реализира много красиво попадение през второто полувреме. Александър Томаш категорично спечели тактическия сблъсък с Душан Керкез.

В 15-ата минута Кристиан Нвачукву проби успоредно на крайната линията и навлезе отляво в наказателното поле на Спартак Варна, след което центрира за Алекса Мараш, който стреля с глава, но Мартин Величков се намеси и спаси.

В 18-ата минута играта бе спряна в памет на починалия през седмицата Георги Аврамов. Бившият капитан на Ботев напусна този свят на 40-годишна възраст.

След центриране от корнер в наказателното поле на Спартак Варна в 22-рата минута, Янис Карабельов засече с глава на първагреда, но прати топката над вратата на гостите.

Ивей Ромееш получи топката от Ахмед Ахмедов в наказателното поле на Ботев Пловдив в 35-ата минута, но стреля покрай вратата.

Ахмед Ахмедов стреля от малък ъгъл в 43-ата минута, отправяйки първия точен удар в мача. Нападателят на Спартак Варна обаче не успя да затрудни стража на "канарчетата“.

Само минута по-късно Ахмедов навлезе в наказателното поле на домакините и се опита да премине и през Бернат. Датският страж на Ботев обаче успя бързо да скъси ъгъла и да улови топката.

Ботев Пловдив успя да вкара гол в добавеното време на първата част, но попадението не бе зачетено след намесата на ВАР. Константинос Балоянис центрира на втора греда от статично положение, където Сирики Диабате свали с глава към Йонас Там, който продължи за Алекса Мараш. Нападателят на "канарчетата“ чукна топката в опразнената врата на Спартак. След продължителна проверка на ситуацията с ВАР попадението не бе зачетено заради засада на Диабате.

Ботев Пловдив започна силно втората част. Константинос Балоянис напредна по лявото крило и центрира на първа греда, където Никола Илиев засече с глава, но прати топката покрай вратата.

Антонио Вутов отправи удар от средна дистанция  в 61-вата минута, но топката премина над напречната греда на вратата, пазена от Ханс Кристиан Бернат.

Балоянис центрира от корнер в наказателното поле на Спартак в 65-ата минута, където Сирики Диабате засече с глава, но прати топката право в напречната греда.

Спартак Варна успя да поведе на Ботев Пловдив в 69-ата минута. Антонио Вутов получи топката по лявото крило на нападението на "соколите“ и центрира на първа греда, където Ахмед Ахмедов изпревари своя персонален пазач и засече топката, която след това срещна напречната греда и влезе във вратата, пазена от Ханс Кристиан Бернат. Много красив гол на Ахмедов. Това е шестото му попадение от началото на сезона.

Ботев Пловдив пропусна много добра възможност да изравни резултата в 74-ата минута, когато топката стигна до Ивелин Попов, който стреля от близко разстояние в наказателното поле на гостите, но не успя да намери очертанията на вратата.

Виктор Митев се опита да изненада Ханс Кристиан Бернат с удар в 88-ата минута, но топката излезе в аут.

Съдията Иво Андреев спести директен червен картон на Джеймс Ето‘о в първата минута на добавеното време на мача за нарушението, което халфът извърши с бутоните напред в краката на съперников футболист.

Ботев Пловдив все пак завърши мача с човек по-малко, след като Никола Илиев бе изгонен за втори жълт картон в третата минута на добавеното време на двубоя. Илиев си позволи да бутне Ивей Ромееш.

Спартак Варна е втори в класирането с 13 точки, а Ботев Пловдив остава с 10 точки.

В следващия кръг Спартак Варна посреща лидера Левски, а Ботев Пловдив гостува на ЦСКА-София.

36