Орманджиев: Стипич има пълна свобода да изгради отбор


F.

Изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев - даде интервю за "Мач Телеграф". Поводите за разговор с него са много - баталиите около мястото на дербито с Левски, лошите резултати на ЦСКА в началото на първенството, както и строителството на стадион "Българска армия".

Редно е да започнем от най-горещата тема в последните дни. Правилно ли беше взето решението срещата с Левски да се играе на "Георги Аспарухов"?

- Категорично не. ЦСКА многократно е заявявал позицията си по отношение на провеждането на вечното дерби. То е за фоновете и те трябва да бъдат на стадиона. "Червени", "сини", всички. Лишаването на дербито от най-хубавото, от колорита, е неправилно. За нас е необяснимо с какви подбуди от футболната централа са взели това решение. Смятам обаче, че декларацията ни е достатъчно красноречива за мнението на клуба. Напомням, че в това дерби домакини не сме ние. Първенството се администрира от БФС. Това е органът, който трябва да взима предвид обстоятелствата и да реагира адекватно. В случая знаехме за въпросния концерт, заради който дербито не може да се изиграе на "Васил Левски", от март месец, но решение се взима в последния момент и на всичкото отгоре за нас е неправилно. В ЦСКА сме отворени за широка дискусия в такива ситуации, но апелираме мерки да се взимат навреме, те да са справедливи и подчертавам, че е необходимо повече инициативност от страна на Професионалната футболна лига. Няма как да имаме силна футболна лига, ако тя няма дори намерение де се намеси в такава ситуация, а какво остава да изрази мнение, да предложи решение. Къде е професионалната лига в този казус?

Как протекоха разговорите ви с ръководството на Левски и БФС за този двубой? С кого се водиха преговорите?

- Разговори е силно казано. Дискусия нямаше. Разменихме становища по казуса, като инициативата беше наша. Нито домакинът на мача, нито БФС, нито ПФЛ инициираха дискусия, каквато е редно да има в случай като този. Разбира се, провели сме неформални разговори със СДВР, Столична община, телевизията, която държи правата и ПФЛ. Това, което зависеше от нас, смятам, че беше свършено по начин, по който да изпълним нашата цел - всички фенове да бъдат на стадиона.

От какво най-вече се опасявате за този мач?

- Нямаме никакви опасения за мача. Точно затова искаме той да се играе пред публика и на двата отбора. Опасенията ни са свързани с друго, а именно, че решения като това, убиват страстта към футбола. И съм силно обезпокоен от бездействието на Професионалната футболна лига, което намирам за ненормално и неправилно.

Феновете на ЦСКА не спират с критиките след загубите от Спартак Варна и Славия. Каква е вашата реакция на слабите резултати и игра?

- Спортните резултати са слаби, това е ясно и напълно разбираемо е недоволството на феновете. Нас също ни боли от недопустимата за ЦСКА игра в тези два мача. Още с идването си в ЦСКА бяхме наясно, че в началото ще страдаме. Критериите към ЦСКА винаги са били високи, каквито и трябва да останат. В момента сме в период на преход и колкото и банално да звучи, имаме нужда от търпение. В нашия клуб обаче резултатите винаги са определящи. Мнозина в медиите, във форумите, в социалните мрежи говорят за оставки. Когато ти е делегирана отговорността да управляваш клуб като ЦСКА, знаеш, че всеки ден може да ти е последен и всичко в крайна сметка зависи от резултатите на терена. Когато са незадоволителни, следват промени, като във футбола единственият лек с незабавен ефект са победите.

Каква е ролята на Томислав Стипич в селекционната политика? Той участва ли в нея?

- Да, разбира се. Треньорът има пълна свобода да гради отбора и да налага визията си.

Въпросът за селекцията е много актуален в ЦСКА. Забавянето очевидно изнервя привържениците, а вероятно и треньора...

- Много голям брой футболисти бяха предложени и изгледани в рамките на два месеца. Една част от тях успяхме да изгледаме и на живо. Не искам да влизам в конкретика по отношение на броя, но е категорична спекулация, че много футболисти са ни отказали. Причините, които се изтъкваха, също са неверни. Много футболисти и агенти използваха трансферния прозорец да си направят реклама на гърба на ЦСКА. Трансферният прозорец затваря на 2-ри септември. Дотогава всичко е възможно.

Какво може да направите в ситуация, при която слабите резултати продължават?

- Работим много, за да променим моментната ситуация. Изобщо не мислим, че тези слаби резултати ще продължат. Всички в клуба хвърлят усилия това да се промени и съм сигурен, че в най-скоро време ще видим позитивен ефект.

Каква е атмосферата в отбора, как играчите изживяват лошия старт?

- Настроение и колектив има. Разбира се, лошите резултати се отразяват неминуемо на психологическото състояние на играчите, но само от тях зависи с победи и добра игра да излязат от тази ситуация. Скандали не е имало, но повишаването на тон и реакцията след загуба означава, че гориш в играта и понякога са дори необходими.

Слабият старт променя ли крайните цели на ЦСКА през този сезон?

- Целите пред ЦСКА винаги са едни и същи. В краткосрочен план трябва да започнем да побеждаваме и така да си върнем самочувствието на терена, а в дългосрочен - да изградим една добра основа, разпознаваем стил и чак тогава да гоним високи цели.

Темата за стадиона е вероятно най-важната за всеки фен на ЦСКА. Докъде стигна процесът?

- Всичко върви по план, върнати са оферти от главните изпълнители и съвсем скоро ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ст. "Българска армия". Засега пречки няма, но в миналото знаете какво се случваше, така че сме нащрек и очакваме всичко по всяко време. Искам обаче да обърнем внимание на по-важното - футболната инфраструктура в цяла България е в отчайващо състояние. Темата с модернизацията на стадионите става все по-актуална. В случая ние се опитваме да изградим нещо полезно, модерно и красиво не само за ЦСКА, а за цял един град. Показвали сме многократно проекта на Борисовата градина и в колко приятно място ще се превърне пространството пред стадиона за всеки един гост на парка. Самият стадион ще бъде изграден по най-съвременни методи, включително технологии, щадящи околната среда. Така че се надяваме обществото като цяло да осъзнае ползите от реконструкцията на "Армията" и възможно най-бързо и без проблеми да изградим нещо красиво в центъра на София.

27