Стойчо Младенов: Следя ЦСКА с интерес, но не съм доволен от Стипич


F.

Стойчо Младенов даде интервю за "Блиц" за старта на сезона в българското първенство и по-специално на ЦСКА.

Г-н Младенов, къде ви откривам в момента?

- В София съм. Бях поканен от ръководството на Локо София и присъствах на мача с Черно море в неделя. Имах щастието да се видя с президента на БФС Георги Иванов и да си поговорим.

Какво си говорихте?

- Общи неща. Много ми се искаше да коментираме една болезнена тема - за статута на българския треньор, но моментът не беше подходящ. На стадиона в "Надежда" беше и новият технически директор на БФС Кирил Котев. Но наистина нямаше как да говорим по въпроса. Ще отида обаче до БФС, за да коментирам в детайли с Георги Иванов темата. Футболният треньор се използва в България за изтривалка и оправдание за неуспеха. Надявам се Гонзо да има силата и възможността да извърши промени и българският треньор да има равни права с европейския.

Следите ли събитията в ЦСКА?

-Разбира се, с голям интерес.

Мнението ви старта на "армейците" в първенството?

- Неудачно начало, въпреки ме ЦСКА загатна през първото полувреме в Разград за добър потенциал. Но едно полувреме не е достатъчно. След това, особено на мача във Варна срещу Спартак, се видя, че има още много да се желае и от треньора и от ръководството. Моето мнение е, че ЦСКА трябва да се готви за титлата за следващия шампионат.

Имате предвид настоящия?

- Не, не. Имам предвид следващия. През следващите три трансферни прозореца ръководството на ЦСКА трябва да направи качествена селекция и да сглоби солиден състав. То не става за ден-два.

Не смятате ли обаче, че настоящата лятна селекция се забави? Късно започнаха да се привличат футболисти.

- Да, така е. Забави се. Поради тази причина смятам, че трябва да се мисли за титла през следващия шампионат. Не че сега всичко е приключило на 100 процента, но наистина е нужно време. Знам за собственика на ЦСКА, че има възможността да направи отбор на нивото на европейските клубове от Англия, Германия, Италия, Испания. И вярвам, че един ден той ще реализира този план и ще зарадва многобройните привърженици на тима.

Бихте ли по-конкретно коментирали работата на двамата изпълнителни директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов?

- Нека бъдат по-смели. Да работят с по-голям замаха при избора на треньори и състезатели. Да, в ЦСКА никога не стига времето. Но трябва да се даде времето, за да имаме големи успехи. В момента показваме средно ниво на българския футбол. Това не прилича на ЦСКА.

А треньорът Стипич?

- До момента оценката ми е незадоволителна. Особено от видяното във Варна. Стипич не се беше подготвил по най-добрия начин. Фактът, че на полувремето направи четири смени, след като е работил цяла седмица как да проведе мача, значи нещо не е било наред. Да смени почти половината състав, това означава, че е сбъркал с избора си. Сгрешил е с начина, по който води отбора. Под избора си, естествено, имам предвид определянето на титулярите. Нямаше доминация, няма противодействия. Спартак можеше да ни бие с пет-шест гола. Да, наистина - такава бе реалността на стадиона във Варна. Това е срамно и недопустимо за клуб като ЦСКА. По принцип ЦСКА без легендите и феновете си е нула, а с такава игра ДНК-то съвсем се изпарява.

ЦСКА загуби с 0:3 от своя бивш възпитаник - Александър Томаш, който през лятото беше на крачка да поеме отбора?

- Мога смело да кажа, че треньорите, играли в ЦСКА като футболисти, израстват. Това са Тунчев, Янчев, Янев, Томаш. Специално за Томаш - с този мач той показа, че е готов за ЦСКА - да работи и да има успехи. Беше се подготвил по най-добрия начин. Имаше план, който го осъществи. Имаше план и как да задържи резултата. Имаше и план и какво да промени при негативизъм, ако се беше достигнало до такъв. Така че - Томаш наистина показа, че е готов за отбори, които се борят за шампионската титла.

Как ще коментираш представянето на българските отбори в Европа до момента?

- Има отстъпление в Лудогорец като игра. Тимът бие, но не е онази машина, която мачкаше в българския шампион и имаше уникални успехи в Европа. За моето футболно око Лудогорец не е на топ ниво в момента. Като цяло не вървим добре в евротурнирите. Дано следващите мачове ме опровергаят. За да имаме повече успехи в Европа, трябва много неща да променим. Футболът се прави с пари - бюджетите на клубовете трябва де вдигнат в пъти, за да се привличат по-качествени играчи. Няма как. Това е истината.

За финал да кажете няколко думи за селекционера Илиан Илиев и националния отбор?

- Забелязвам подобрение. С потенциала, с който разполага, той вади максимума от всеки футболист. Има опции на почти всеки пост. Но потенциала на играчите ни е под средно европейско ниво. Така че - трябва да се радваме и на малките успехи. Изборът на играчи е ограничен. Хубавото е, че отдолу в младежкия национален отбор и по-надолу има качество - и то в изобилие. И от това трябва да се възползваме и да доразвием играчите. Това ме връща в периода, когато вкарах 8-9 младежки национали в "А" националния отбор. Този потенциал сега трябва да се развие и реализира. Така добрите дни на представителния състав на България ще се завърнат.

48