Емо Спасов: Жалко е, че Алекс Колев не е от дълги години на "Герена"


F.

Бившият футболист на Левски Емил Спасов сподели впечатленията си от победата на "сините" с 6:1 като гост над Локомотив София в мач от първия кръг на сезона. Той коментира представянето на новите футболисти, както и  избора на схема от страна на Станислав Генчев. Спасов сподели и своите виждания имат ли столичани силите през тази кампания да са в борбата за титлата. Ето какво каза още той пред колегите от "Тема спорт":

Г-н Спасов, Левски стартира сезона с разгромна победа над Локомотив София. Какво ви направи впечатление в играта на сините в "Надежда"?

- За мен това бяха първи впечатления от Левски, защото не бях наблюдавал отбора по време на контролите. След такъв убедителен резултат мога да кажа само суперлативи и добри неща за представянето. Тимът игра на ниво и бе убедителен, което не бяхме свикнали да го гледаме в началото на първенството през последните години. Все пак и Локомотив не бе това, което всички знаем и очакваме от такъв отбор. Независимо от това трябва да се постави положителна оценка на сините - както на треньора Станислав Генчев, така и на всеки един футболист. Приятно е, когато стартираш сезона с такъв убедителен резултат, който ще повлияе за самочувствието на играчите.

Как ви се видя играта и на новите футболисти?

- Това беше най-радостното - всеки един от тях направи много добро впечатление. Трима от тях вкараха голове - Алекс Колев, Алдаир и Мустафа Сангаре. Особено попадението на португалеца беше много красиво. Показа добра игра в защита, чувство за комбинативност, дрибъл и голов нюх. Видяхте как завърши атаката, която сам си изработи. Хубаво е, когато видиш, че на играчите, които си привлякъл, не им трябва много време за адаптация. Винаги съм го казвал, че на добрия футболист такава не му е нужна. Ако има качества, несъмнено още в първите мачове ги показва. За Сангаре е още рано, но видяхте, пипна 2 пъти топката и вкара красив гол. Това означава, че притежава такива.

Какво е мнението ви за схемата с трима защитници, на която залага Станислав Генчев?

- Станислав Генчев се е доверил на модерна схема с трима защитници и много активни халф-бекове. Лично аз много харесвам тази система на игра. Но от двубоя с Локо София не може да се направят кой знае какви заключения, защото всичко се получи. Тази постройка на игра обаче е и много рискована, тъй като всеки един от бранителите трябва много добре да знае какво да прави на терена, необходима е добра спойка между тях. Нужна е бърза мисъл и да предугаждаш действията на съперника. Рискова схема, но когато Левски играе на "Герена", задължително трябва да действа по този начин.

Ще съумее ли Станислав Генчев да изведе Левски до борбата за титлата, както той самият го казва?

- Смятам, че с новите попълнения и чакания още един централен защитник, дано се окаже попадение, може да се случи това. Виждате, че през последните 2-3 години Левски почти не бърка в селекцията и неслучайно продадоха играчи за сериозни суми. Изчистиха сериозни дългове и се вижда, че ръководството се справя. Единственият проблем до момента бе, че отборът не можеше да атакува титлата, което се надявам това да се промени тази година.

Може ли Алекс Колев да се превърне в лидера на Левски

- Жалко е, че той не е от дълги години на "Герена". Алекс е един от водещите нападатели в България не от една година и вместо Левски да взима футболисти, от които трудно се отървава, можеше по-рано Колев да облече синия екип. Да се разчита на играч, който е израснал в школата и има качествата да води атаката на тима. Много приятно съм изненадан, че ръководството направи максимум усилия да го привлекат. С присъствието и думите си, които всеки левскар трябва да показва, мисля, че ще бъде един от водещите футболисти на отбора.

Очаквате ли победен старт на сезона, след като предстоят двубои срещу Ботев Враца, Локо Пловдив и Крумовград?

- Дано се наредят поредни победи. Надявам се, че Левски няма да подцени отбори като Ботев Враца, защото сините, ако не играят на 100%, може да имат проблеми. Доброто впечатление от победата над Локо София трябва да се пренесе и в следващите кръгове. Победите носят самочувствие, увереност и развитие. Спомняте си през пролетта под ръководството на Николай Костов отборът не играеше лошо, но липсваха хората, които да завършват атаките. Футболът се играе на голове. Пресен пример е мачът между Лудогорец и ЦСКА. Червените играха добре, с много настървеност и хъс, само че не отбелязаха. Независимо как си играл, най-важен е крайният резултат. Когато вкарваш шест гола, да, на все още неподготвен отбор като Локо София, това означава, че Левски има качество и желание за успехи. Все пак трябва да отбележим, че и скамейката на сините е по-дълга от миналата година. Дори безобразно слабият Рикардиньо нямаше с кого да бъде заменен и Левски по едно време играеше без типичен централен нападател. Нещо, което никога не е било в историята на клуба. Сега се радвам, че нещата се промениха и този отбор е много по-силен от миналата година.

45