Гочето: ЦСКА – София отстъпи сериозно в хранителната верига


Н. Гавазов

Георги Василев е последният треньор, извел ЦСКА до златен дубъл. Това се случва през сезон 1996/97, когато капитан на тима е настоящият изпълнителен директор на ЦСКА-София – Филип Филипов. Гочето коментира актуалните процеси в Борисовата градина, сред които назначението на Томислав Стипич за наставник и тревожно закъсняващата селекция. Ето какво каза легендарният специалист за "Тема Спорт“.

Г-н Василев, какви са първите ви впечатления от работата на новия треньор на ЦСКА – София Томислав Стипич?

– Все още е много рано да се каже, все пак е минала само една приятелска среща и няколко интервюта на треньора. Със сигурност назначението на Стипич беше изненадващо, спрягаха се различни други имена, докато неговото е доста непознато за родната аудитория. Но това може и да се окаже в плюс за него, защото идва в България без никакво минало тук и започва на чисто, както се казва. Аз също си признавам, че все още не съм се запознал детайлно с неговата личност и изчаквам да мине по-голяма част от подготовката в Банско, за да си вадя някакви изводи. Все ми се струва или поне ми се иска да се надявам, че неговото идване в ЦСКА- София не е плод на някаква случайност и е мотивиран избор от страна на новото ръководство. Фактът, че е хърватин и има голям опит в Германия, със сигурност изглежда положителен. На ЦСКА- София му трябва силен характер, който да може да удари по масата и да определя правилата. Обстановката в клуба никога не е лесна, а сега ситуацията изглежда особено тежка. Но вярвам, че Стипич знае къде идва и с какво се е захванал и гори от енергия да се сбори с това предизвикателство. Стискам му палци.

Хърватинът обяви, че резултатите в контролите са много важни за него и остана доволен от победата с 2:0 над Беласица в събота. Съгласен ли сте с подобен подход, все пак става въпрос за тренировъчни мачове?

– На мен това негово изказване ми направи добро впечатление. Това е чудесен начин да наложиш на футболистите каква трябва да е целта и мотивацията им, без значение от обстоятелствата и конкретния противник. Отделно позитивните резултати винаги носят самочувствие, дори и в контроли, а видяхме, че в последните месеци футболистите на ЦСКА- София страдат от остра липса на увереност. Има и треньори, които наистина смятат контролите за обикновени тренировки, в което също няма нищо лошо. Но Стипич е поел по този път и трябва да го следва, щом в неговите очи е верен. Знаете, че за ЦСКА- София всичко извън първото място е провал, така че е хубаво у футболистите да се създаде манталитет на победители.

Феновете се притесняват от сериозното забавяне в селекцията. Тимът вече се раздели с цели шест футболисти, а техни заместници така и не идват…

– Сигурно е, че спортно-техническото ръководство на ЦСКА- София полага големи усилия на трансферния фронт и прави всичко възможно да привлече добри футболисти възможно най-скоро. Чува се, че разполагат и с добър бюджет. Лошото е, че в момента червените се намират на доста глухо място, що се отнася до селекцията. Провежда се европейско първенство, което отмества фокуса на много от агентите. Отделно ЦСКА- София няма да играе в международните турнири, това е сериозен минус при преговорите с добри футболисти. Като добавим и все още неясната ситуация в клуба след смяната на собствеността и проблемите с феновете от последния мач, всичко това води до затишието в момента.

Можем ли да очакваме няколко нови попълнения в края на трансферния прозорец през август, когато набелязани футболисти не са успели да се споразумеят с други отбори и се съгласят да пристигнат в ЦСКА- София?

– Да, това е нормален принцип на пазара и важи на всички нива. И ние във Велико Търново сега в Б група изчакваме някои футболисти дали ще си намерят отбори в елита и ако не успеят, се надяваме да ги привлечем. Неприятното за ЦСКА- София е, че отстъпи сериозно в хранителната верига. Ако преди всеки искаше да носи червената фланелка, сега ситуацията е доста по-различна. Силните футболисти искат да усещат стабилност и да играят в Европа, а в момента червените не могат да гарантират нито едно от тези неща. Затова дори и да имат пари, пак задачата да убедят качествени играчи да подпишат е изключително трудна. Но те сами се вкараха в тази ситуация и сега сами трябва да излязат от нея. Затова и е много важно ходът с назначението на Стипич да се окаже правилен.

Изпълнителният директор Филип Филипов отчете, че ще са нужни три трансферни прозореца, за да бъде ЦСКА- София правилно изграден отбор, който играе силен футбол. Ще получат ли ръководство и треньор 1 година доверие според вас?

– Това много зависи от следващите 1-2 месеца. Ако в тях все пак бъдат привлечени добри футболисти, отборът тръгне сравнително позитивно в първенството, тогава ще се види, че се върви в правилната посока. И дори и да има някакви лъкатушения, очаквам феновете да проявят разбиране. Но трябва да се има предвид, че и на публиката вече й писна и става все по-нетърпелива. ЦСКА- София не е ставал шампион вече от 16 години, а това в недалечното минало изглеждаше напълно невъзможно да се случи.

150