Ливърпул и Юнайтед изплезиха езици


.

Миналия уикенд един горд мениджър гледаше как Челси разбива отбора му на вражеска земя благодарение на един съмнително отсъден фаул. Нарушението наистина може би бе дискусионно, но нека в Юнайтед си спомнят колко пъти са получавали подобна помощ у дома. На друго място още един горд отбор, също играещ с червени екипи, бе "изплезил език" на собствения си терен и бе спасен от едно също толкова дискусионно решение.

Но това, което вгорчи най-много уикенда на сър Алекс Фъргюсън, не бе толкова загубата от Челси, колкото това, че трябваше да види как Арсен Венгер го изпреварва в
класирането. Фъргюсън мрази загубите толкова много, защото му се случват рядко.
Но да се намира зад най-големия си враг, е сравнимо само с болката, когато изсипват сол върху отворена рана

За гордия испанец Рафа, който продължава да твърди, че Ливърпул е един от най-добрите отбори в света, седмиците се точат мъчително бавно. Той чака лекарите да излекуват двете му основни оръжия, но дали ще го дочака?

Лошата форма на Ман Юн и Ливърпул доведе дотам да се озоват зад двата си лондонски съперника в класирането. Лесно е да се види, че в момента в столицата се играе най-красивият футбол. По случайност и Ливърпул, и Юнайтед продадоха играчи в Реал М. Играчи, които искаха да отидат там. Това бе едно от нещата, което разтревожи феновете им. Манчестър Юнайтед продаде перлата в короната си от последните няколко сезона - Кристиано Роналдо. Но и получи великолепна сума за футболния си принц. Ливърпул се раздели с Шаби Алонсо, който изигра най-добрия си сезон на "Aнфийлд". Всъщност бе ясно, че той няма да се разбере с Бенитес, имайки предвид, че зад гърба му мениджърът ухажваше Гарет Бари. В крайна сметка Рафа реши, че исканата от Астън Вила цена (20 млн. евро) е прекалено висока, а и си помисли, че ще се справи без Шаби.

След тези сделки се появиха много спекулации кой всъщност ще запълни празнините, оставени от Шаби и Кристиано. От Червените дяволи се очакваше да започнат да ухажват някоя от световните звезди, но те предпочетоха да си осигурят подписите на Антонио Валенсия от Уигън и на Майкъл Оуен със свободен трансфер. Това бе прекалено малко. Сър Алекс обаче отново остана непоколебим в принципите си и се вижда, че явно е бил прав, тъй като Юнайтед е по-добре от Ливърпул. В началото на сезона Рафаел Бенитес също бе убеден, че ще се справи, въпреки че не бе привлякъл нито един футболист, който да запълни дупката в средата на терена.

Въпреки побоя срещу вечния съперник от Манчестър Ливърпул изглежда като пиян боксьор, който чака гонга, докато Юнайтед успя да събере достатъчно класни играчи, за да се задържи в челото на класирането. Основната разлика е, че Юнайтед изгуби атакуващ играч с възможности в миг на гениалност да обърне мача. Но все пак не се лиши от основата, върху която се градят атаките на отбора. Ливърпул загуби основната котва в полузащитата си, основния стълб, около който се въртеше атаката, защитата и изобщо играта. Това е почти незабележимо, когато Джерард и Торес са на терена, но когато липсват, става много лошо. Именно затова Челси седи гордо на първото място, а втори е отписваният в началото на сезона Арсенал.

Двата лондонски тима изглеждат по-последователни и по-стабилни в сравнение с опонентите си. Да, Артилеристите загубиха в прекия двубой от тима на Сър Алекс, но бяха по-добрият отбор преди контузията на Аршавин. Въпреки че и Арсенал, и Челси загубиха мачове, формата им е по-добра от тази на залитащите им съперници. Загубата на ключови играчи оказва своето влияние, това ще продължи и в следващите седмици.

Сър Алекс със сигурност се чувства по-удобно от Рафа и има по-големи шансове да се завърне в голямата битка. Неговият отбор продължава на всички фронтове. Нещо, което не може да се каже за Мърсисайдци, които са напът да се сгромолясат в Европа. А и загубиха прекалено много точки, за да се говори реално за титла. Бенитес, разбира се, има време да оправи нещата и трябва да е благодарен на просветлението за паузата в първенството. Челси и Арсенал ще трябва да потънат вдън земя, ако допуснат Юнайтед да ги изпревари. Едно е ясно - никога не отписвайте Юнайтед.

Иля Маклилън, "Блийчър рипорт"

249