Карагър: Академиите трябва да бъдат само за британци


Н. Гавазов

Неотдавна завършилият своята кариера защитник на Ливърпул Джейми Карагър смята, че английските клубове трябва да се съсредоточат върху възпитаването на собствени звезди. Както е известно, на Острова не спират разговорите за това, че в страната не достигат собствени футболисти от световна класа. В Англия се намира най-силното първенство на планетата, а парадоксалното е, че националният отбор не показва резултати, които да предизвикат възхищение.

Според Карагър, в младежките отбори на английските клубове не трябва да има чужденци.

"Академиите трябва да бъдат само за нашите деца, но ако все пак закупите чужденец, той трябва да играе в основния отбор. Пробиването в основния състав не трябва да се превръща в лесна задача. Легионерите винаги а били важни за нашето първенство, но в сегашната ситуация, в която академиите са пълни с чужденци, какви са шансовете за английските футболисти, ако те не могат да попаднат дори в дублиращите или младежките тимове? Нека да им дадем шанс", заяви Карагър.

На практика данните на Висшата лига и Карагър силно се различават: 95% от футболистите между 16 и 18-годишна възраст са британци, а сред 21-годишните този процент е 75. Безпокойството на Джейми от този факт обаче не намалява.

"Сега може да купиш чуждестранен играч за 290 000 евро и в края на сезона, ако той не заиграе, ти си похарчил за него само 290 000 евро. Ако се намирах в младежкия отбор и Ливърпул беше взел на моята позиция капитана на националния отбор на Франция сред 18-годишните, това щеше да ме изкара от релси. Не мисля, че е добре и за чужденците, които на 15-16 години напускат родината си. Мисля, че цялата тази схема не работи добре", каза още бившият футболист.

 

126