Гигс с една крачка по-близо до треньорска дейност


Н. Гавазов

Райън Гигс направи още една крачка към своята бъдеща кариера на треньор, получавайки през тази седмица първият пакет от професионалният треньорски лиценз на УЕФА. 39-годишният ветеран побърза да даде интервю, в което подчерта, че ако някога иска да оглави футболен клуб, пример за подражание ще му бъде Сър Алекс Фъргюсън.

„В основата на успеха лежат много неща: гладът към победата, трудната и тежка работа и високите изисквания към себе си. Той много дълго е ангажиран с работата си, но винаги е смятал, че трябва да се развива заедно с развитието на самата игра", заяви Гигс в интервю за списанието на Клуба на професионалните треньори The Boot Room.

„Той контролира всичко. Когато е започвал работа е имал 4-5 помощника, а сега само с първия отбор работят 10-12 специалисти. Благодарение на това той вижда цялостната картина в клуба и му харесва случващото се", каза още уелсецът.

„Мисля, че не е съвпадение, че толкова много футболисти, играещи под ръководството на Сър Алекс станаха треньори. Ако искате да постигнете успехи в своята работа, необходимо е просто да поиграете под неговото ръководство", продължава Райън.

„Бих искал да се изпробвам в треньорската и управленската дейност. За начало планирам да тренирам футболисти, а след това ще видим какво ще се случи. Но преди всичко искам да удостоверя, че имам всичко необходимо за своята квалификация, поради това се занимавам с тези въпроси, макар и продължавайки да играя. Искам когато завърша кариерата си на футболист да бъда напълно готов за треньорска дейност", завършва Гигс.

 

104