Шест неща, които научихме от единадесетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Невероятната победа на Манчестър Юнайтед на „Вила Парк" спечели нов прякор на „червените дяволи" - „Кралете на обрата", непредсказуемият Уигън вече не изненадва никого, а Марк Хюз трябва да отиде на църква или да си подаде оставката. На всичко това станахме свидетели по време на срещите от единадесетия кръг на Висшата лига на Англия, в който Жиру отбеляза най-бързия гол, а Джеко най-късния. Кръг, в който пък Бербатов порази на два пъти вратата на Арсенал.

 

1. Челси загуби инстинкта си на хищник

Челси започна да налага нов стил на игра и „аристократите" придобиха качества, които не се забелязваха в тима по времето на Дрогба, Анелка, Малуда, Есиен... Но се вижда, че „сините" са загубили едно нещо - инстинкта си на хищник. Вероятно това е свързано с по-малката роля на Тери и Лампард, които са главните специалисти по отбелязване на победни голове в последните минути и по такъв начин изтръгваха със зъби победата от противника. Истината е, че Челси не успя да победи отборите на Суонзи и Ливърпул, които са доста под нивото на „сините", а основната причина е, че лондончани не понесоха на ударите на своите противници - както например Юнайтед го направи срещу Вила, за което се иска шампионски характер и инстинкт на хищник.


2. Джокерите решават всичко

Когато имаш на резервната скамейка играчи като Джеко и Чичарито, случва се това, което се случи в мачовете на отборите от Манчестър в 11-я кръг на Висшата лига на Англия. Сър Алекс обещава на мексиканеца място в стартовия състав, но бъдещето на Ернандес като футболист, който се появява в игра от самото начало на срещите остава в мъгла. Причината не е, че Хавиер е недостоен да играе в състава на „червените дяволи", а от тактически съображения - влизайки като резерва, Чичарито носи на отбора си повече полза, отколкото от появата си в първите минути. Ситуацията много напомня тази със Солскяер от края на 90-те години, а тук ясно личат уменията на Сър Алекс да бъде дипломатичен когато трябва, опитвайки се да убеди играчите си, че ролята на джокер не е по-малко важна от тази на титуляря.

Нещо подобно е при Един Джеко, но в случая с босненеца Манчини ще има проблеми. От една страна, италианският специалист не е толкова дипломатичен както своя шотландски колега. От друга, амбициите на Джеко не са да бъде джокер и да седи на пейката, а Тевес, Агуеро и Балотели да играят.


3. Астън Вила има бъдеще

Бирмингамци загубиха от Юнайтед, но преди това водеха с 2:0, а след мача мениджъра Пол Ламбърт сияеше от радост, въпреки поражението! Причината е проста - наставникът на Вила най-после видя добра игра от страна на своите възпитаници, които в по-голямата си част са млади футболисти (отборът е най-млад от всички във Висшата лига на Англия). Очевидно е, че Ламбърт знае какво прави, защото ако не беше неопитността и младостта на играчите му, Юнайтед можеше да не си тръгне с трите точки.


4. За да започнеш да играеш, трябва да пропуснеш гол

Именно от този принцип вече в шест поредни мача се води Евертън, допускайки първи гол и не губейки срещата. Всичко започна на 29 септември в мача срещу Саутхемптън, в който Рамирес още в 6-та минута изведе своите напред, последваха срещите с Уигън, КПР, Ливърпул и Фулъм. Ето, че в срещата със Съндърланд историята отново се повтори. Въпреки късния гол обаче, „карамелите" направиха пълен обрат и спечелиха трите точки. Следващият двубой е срещу Рединг, където може би вече мислят - дали да вкарат първи или е по-добре да играят тихо и внимателно, за да не събудят Евертън.


5. Марк Хюз трябва да отиде на църква

Другият вариант е да си подаде оставката. Защото случващото се в КПР може да бъде обяснено по два начина - с некомпетентността на мениджъра или с липса на късмет. Някой може ли да обясни, как така на последното място в класирането се намира отбор, в чийто състав има играчи като Сисе, Гранеро, Таарабат, Жулио Сезар и Фаурлин? Въпроси към Хюз относно селекцията едва ли може да има, но за това, че КПР все още е без победа - тук наставника трябва да отговаря.


6. Уигън е синоним на непредсказуемост

Да победиш Тотнъм като гост и да загубиш у дома си от УБА - това нещо може да го направи само Уигън. Вероятно и Роберто Мартинес не винаги разбира какво се случва понякога с отбора му, който е толкова непредсказуем и нестабилен, че не позволява на испанеца да бъде причислен към най-добрите специалисти. Относно Уигън, Висшата лига има нужда от такъв тим, който да всява хаос и да бърка водата на всички. Вероятно не сте забравили, че пролетните подвизи на „латиксите" бяха един от факторите, които решиха изхода от титлата.

 

Събитието на кръга: Съботното възраждане на Манчестър Юнайтед в Бирмингам и волята за победа на Манчестър Сити.

 

Герой на кръга: На „Вила Парк" Юнайтед в 50-та минута губеше с 0:2, но „Кралете на обратите" сринаха надеждите на феновете на Челси и Сити. Хавиер Ернандес влезе на мястото на безличния Ашли Йънг и през второто полувреме сам вкара два гола и стана причина Влар да порази вратата си.

 

Неудачник на кръга: Арсенал и Микел Артета. Срещу Фулъм „артилеристите" поведоха с 2:0 в 23-та минута и Венгер започна да смята шансовете за спечелване на шампионската титла. Но още преди почивката хората на французина загубиха преимуществото си от два гола. Бербатов вкара гол с глава, а след това българина асистира с лекота на Качаниклич. Второто полувреме се превърна в лична трагедия за Артета, един от най-стабилните играчи на Арсенал. В средата на тази част испанеца се оказа виновен за дузпата, която беше изпълнена прекрасно от Бербатов. Все пак домакините се добраха до равенството, а в 4-та минута на добавеното време зад „бялата точка" застана Артета... 3:3 остана на таблото, а със спечелените 16 точки Арсенал демонстрира най-лошия си старт от сезон 1982/83 насам. За първи път на „Емирейтс" камерите не видяха традиционния банер „Вярваме в Арсен".


Цифра на кръга: 18 точки в 11 мача събра Уест Хем, побеждавайки като гост Нюкасъл. Това е най-добрия показател на лондончани от 26 години насам.

 

СТАТИСТИКА:

- Голове (общо): 26, средно на мач: 2.6

- Удари във вратата (общо): 112
- Средно на мач: 11.2
- Посещаемост (общо): 377 242
- Средно на мач: 37 724
- Най-посетен мач: Арсенал - Фулъм - 60 093 (,,Емирейтс")
- Най-слабо посетен мач: Уигън - УБА - 17 812 (,,DW")

 

176