Раненият Арсенал спря Ливърпул


И. Ангелов

Двама претенденти за титлата във Висшата лига не успяха да се победят в сблъсъка на "Емирейтс", след като Ливърпул на два пъти се върна в резултата, за да завърши 2:2 срещу състав на Арсенал, който имаше някои отсъстващи играчи. Допълнително "артилеристите" пострадаха и от контузия на Габриел Магаляеш в срещата.

Всички пътища водеха към "Емирейтс Стейдиъм" за този дългоочакван сблъсък, който оправда очакванията още в първите 10 минути, когато Букaйо Сака изпрати топката в мрежата, след като премина Анди Робъртсън в наказателното поле и мощно матира Келехер за 1:0.

Удар на Мохамед Салах след разсеяност от страна на Микел Мерино бе предупреждение за Арсенал, но те не го взеха под внимание и скоро след като поведоха, бяха изравнени, когато Върджил ван Дайк отбеляза с глава от шест метра след хитро продължаване центрирането на Александър-Арнолд от Луис Диаз при ъглов удар за 1:1.

След този висок темп на игра настъпи известно затишие, но Арсенал се почувства ощетен малко след 30-та минута, когато Габриел Мартинели падна в наказателното поле, но строгият Антъни Тейлър подмина апелите на домакините. Радостта на "артилеристите" обаче дойде малко преди почивката, когато при почти идентични обстоятелства Микел Мерино се появи в наказателното поле, за да засече топката с глава след центриране на Деклан Райс и да отбележи за 2:1 в 43-ата минута.

Второто полувреме беше от решаващо значение за амбициите на Арсенал за титлата, тъй като трябваше да запазят преднината си, за да останат близо до Ливърпул в надпреварата. Тези надежди обаче бяха разбити, когато Габриел получи контузия и бе принуден да напусне терена само 10 минути след подновяването на играта. След напускането на бразилеца Ливърпул натисна силно, но въпреки позициите, които успяваха да достигнат, трудно успяваха да застрашат сериозно Давид Рая.

В крайна сметка, "мърсисайдци" пробиха временната защита на Арсенал, когато едно от класическите подавания на Александър-Арнолд бе използвано от Нунез, който демонстрира спокойствие, за да подаде топката на Салах на дузпата, и той изравни за 2:2 в 81-ата минута.

Арсенал отбеляза гол в последните минути, но Антъни Тейлър вече бе свирил и голът на Габриел Жезус не бе зачетен. Въпреки седемте минути добавено време, нито един от отборите не успя да стигне до победа. Резултатът запазва преднината на Ливърпул с четири точки пред Арсенал в битката за титлата, въпреки че и двата отбора губят позиции спрямо лидера Манчестър Сити този уикенд.
 
 

267