Clearlake поиска от Боели да продаде акциите на Челси


Н. Гавазов

Най-големият акционер в Челси, частната инвестиционна компания Clearlake Capital, се надява да изкупи дела на Тод Боели или да постигне сделка, която ще премахне властта на настоящия президент в клуба.

Миналата седмица стана известно за разрастващия се конфликт между съсобствениците на Челси Clearlake Capital  и Боели.

Clearlake Capital от Бехдад Егбали и Хосе Фелисиано притежава 61,5% акции на Челси и няма да продава дела си, въпреки говоренето, че Боели е готов да им предложи 2.5 милиарда паунда.

Според The ​​Guardian, позицията на Clearlake Capital е, че Боели трябва да продаде акциите си или да напусне Борда на директорите, като престане да взема важни решения за клуба.

Настоящото споразумение между съсобствениците на Челси означава, че Clearlake Capital ще може да назначи свой президент през 2027 г., но Егбали и Фелисиано смятат, че Боели трябва да се оттегли незабавно.

Като най-голям акционер в Челси, Clearlake Capital иска да управлява клуба независимо, докато основните решения сега изискват одобрението на Егбали, Фелисиано и Боели, за да вземат важни решения - включително привличане на външни инвестиции и продажба на акции на трета страна.

Да добавим, че Боели, заедно с Хансйорг Вис и Марк Валтер, притежават 38.5 процента от акциите на Челси.

110