Пет момента, за да бъдеш легенда на Ман Сити


Н. Гавазов

Манчестър Сити обяви сензационното завръщане на полузащитника Илкай Гюндоган със свободен трансфер от Барселона.

33-годишният играч, който прекара седем изключително успешни сезона на стадион "Етихад" от 2016 до 2023 г., подписа едногодишен договор, който включва опция за още една година.

Гюндоган се присъедини към Барселона през юни 2023 г. и направи 51 мача за каталунския гранд през кампанията 2023-24 г., като отбеляза пет гола и направи 14 асистенции.

Въпреки това финансовото затруднение на Барса в крайна сметка доведе до бързото напускане на германеца от "Камп Ноу" и въпреки интереса от страна на клубове в Турция, Саудитска Арабия и Катар, той искаше да се събере отново с Пеп Гуардиола в Ман Сити.

По време на запомнящия се първи престой като играч на "гражданите", Гюндоган спечели пет титли от Висшата лига, две Купи на ФА, четири Купи на Лигата, две Суперкупи на Англия и една Шампионска лига, отбелязвайки 60 гола и регистрирайки 38 асистенции в 304 изяви.

Гюндоган ще носи фланелката с номер 19, а FUTBOL TV избра пет емблематични момента от бляскавата кариера на полузащитника, които го превръщат в легенда на Ман Сити.

 

Дубълът срещу Барселона

Първият сезон на Гюндоган в Манчестър Сити бе прекъснат от контузия, но той определено остави своя отпечатък и се хареса на феновете от "Етихад" за първи път, когато отбеляза два гола в решаващата победа над Барселона в груповата фаза на Шампионска лига.

Само 13 дни след като бе унизен на "Камп Ноу" от Лионел Меси , който вкара хеттрик при победата с 4:0 за Барса, Манчестър Сити бе смълчан от аржентинската суперзвезда още веднъж, когато той откри резултата в ответния мач на "Етихад".

Гюндоган обаче бе ключът към вълнуващото завръщане на "гражданите"  на европейската сцена и осигуряването на първата им победа над Барселона от шестия опит. Германецът пое ниското центриране от Рахим Стърлинг, за да възстанови равенството на полувремето, преди да завърши зашеметяващата победа с 3-1 със запазена марка с нахлуване в наказателното поле и завършване от близко разстояние, след като Кевин Де Брюйне изведе Сити със страхотен свободен удар.

Тази победа, вдъхновена от Гюндоган, не само върна кампанията на Ман Сити в груповата фаза, но и бе най-значимата победа от управлението на Гуардиола по онова време и очевидно предложи богатото обещание за още успехи.

 

Ман Сити стана шампион след шест луди минути

Беше невъзможно да се пренебрегнат паралелите с последната драма на Ман Сити през 2022 г. и моментът със Серхио Агуеро десетилетие по-рано. Отборът на Гуардиола изоставаше с 2:0 у дома срещу Астън Вила и изглеждаше готов да предаде титлата във Висшата лига на Ливърпул, докато Гюндоган не се намеси, за да осигури трофея.

"Гражданите" изглеждаха унили, но показаха своята класа и характер веднага щом Гюндоган бе въведен като резерва в 68-ата минута. Халфът започна ответната битка със страхотен удар с глава от далечната греда в 76-ата минута, преди Родри да нанесе нисък удар от границата на зоната в долния ъгъл, за да изравни резултата само две минути по-късно.

Удивителният обрат на Сити за спечелване на титлата завърши, когато Гюндоган отбеляза втория си гол и третия за домакините в рамките на шест маниакални минути, като отново стигна до далечната греда и този път срещна ниското подаване на Де Брюйне, за да отбележи, което се оказа решаващо. В крайна сметка изнервеният ден завърши с букет от емоции на "Етихад".

 

Головете срещу Лийдс и Евертън

Гюндоган разтресе мрежата само осем пъти в 31 мача от Висшата лига през сезон 2022/23, но четири от тези голове бяха отбелязани в две важни победи за Ман Сити през последния месец от кампанията.

След като отбеляза гол през първото полувреме при домакинската победа с 2:1 над Лийдс Юнайтед, Гюндоган засили репутацията си на играч за големи събития, като вкара два чудесни индивидуални гола и направи асистенция при победата с 3:0 като гост срещу Евертън, помагайки на защитаващия титлата си тим да се доближи до пета корона във Висшата лига за шест сезона.

При 300-ия му мач за Манчестър Сити, първият гол на Гюндоган бе зашеметяваща проява на изобретателност, като първоначално пое центрирането на Риад Марез на бедрото си, преди да изпрати топката, с гръб към вратата, отвъд Джордан Пикфорд.

След това Гюндоган се превърна в асистент на Ерлинг Холанд, за да вкара втория гол за Сити, преди германецът да завърши едно наистина запомнящо се представяне, като изпълни красив свободен удар, пращайки топката в горния ъгъл.

 

Триумфът в Купата на Англия

Малко след като вдигна първата си титла във Висшата лига като капитан на Манчестър Сити, Гюндоган отново показа уменията си да нанася удари в най-важните моменти, като отбеляза може би най-важния дубъл в кариерата си в първото по рода си дерби на Манчестър във финала за ФА Къп през май 2023 г.

Гюндоган се нуждаеше от рекордните 12 секунди, за да открие резултата на "Уембли" със зашеметяващо воле от далечно разстояние, най-бързият гол във финал за ФА Къп, който засенчи попадението на Луис Саа за Евертън след 25 секунди срещу Челси през 2009 г.

Бруно Фернандеш изравни за Манчестър Юнайтед от дузпа, но Гюндоган възстанови предимството на Сити шест минути след полувремето с удар от воле, който проби в долния ъгъл покрай отчаяно плонжиращия Давид де Хеа, за да осигури седмата Купа на Англия на "гражданите" и да спечели требъл.

 

Капитанът първи в историята на Ман Сити вдигна Купата на Шампионска лига

След няколко сърцераздирателни отпадания, Манчестър Сити най-накрая разшири вътрешното си господство върху целия континент и сложи край на това, което Гуардиола призна, че е било "мания“ да вземе първия трофей от Шампионска лига, 15 години след трансформиращото поглъщане на Шейх Мансур.

"Гражданите" повториха постижението на Ман Юнайтед от 1999 г., като станаха едва вторият английски клуб, спечелил исторически требъл, следвайки триумфите във Висшата лига и ФА Къп с минимална победа с 1:0 над Интер във финала на Шампионска лига през 2023 г. в Истанбул.

Докато Родри бе техният герой през нощта, отбелязвайки решаващия гол в 68-ата минута, за да подпечата нервна победа, Гюндоган участва във всичките 13 мача на Ман Сити по пътя към европейската слава и имаше честта да стане първият играч в историята на клуба да вдигне най-престижния трофей в Европа.

84