Хаг: Ван Гаал ми каза да не поемам работата


И. Ангелов

Ерик тен Хаг обяви, че бившият мениджър на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал му е казал да не поема работата, докато е и съгласен с предупреждението на Ралф Рангник за "Олд Трафорд". В широкоспектърно интервю, Тен Хаг заяви, че "много хора" са го съветвали да не поема Юнайтед, включително и бившият треньор на Нидерландия, Ван Гаал. Той се съгласи, че неговият предшественик Рангник е прав, когато каза, че клубът се нуждае от "отворена сърдечна операция", и сподели колко труден е бил миналият сезон за него.

Бившият треньор на Аякс заяви пред холандското издание AD: "Рангник беше абсолютно прав. Работихме много усърдно по това две години, но той го каза точно: това е задълбочена, много сложна операция. И знаех, когато започнах, че ще бъде тежка работа. Много хора ме съветваха да не го правя. Да, включително и Луис ван Гаал."

Той добави: "Това беше без съмнение най-тежкият сезон, който съм преживял като треньор. Дали този клуб иска да се върне там, където беше преди повече от десетилетие, към клуб, който печели Висшата лига, който може да печели Шампионската лига? Ние сме наистина далеч от това, мисля."

Тен Хаг беше под натиск да запази работата си след като заведе Юнайтед до най-ниското им завършване във Висшата лига, осмо място, миналия сезон, но дългият списък с контузени играчи и триумфът им с ФА Къп го спасиха. Някои от техните трудности, обаче, бяха според критиците и поради недостатъците на мениджъра, и той и неговите играчи ще трябва да подобрят играта си, за да се борят за повече трофеи и да се изкачат в лигата следващия сезон.

През март 2022 г., когато Тен Хаг беше свързан с Юнайтед по време на времето му в Аякс, Ван Гаал предупреди своя сънародник за преместването на "Олд Трафорд".

Бившият мениджър на Байерн Мюнхен, който беше уволнен дни след като заведе Юнайтед до триумф във ФА Къп през 2016, заяви по това време: "Мисля, че Тен Хаг е страхотен треньор; казвал съм това многократно. Страхотен треньор и добър за Ман Юнайтед. Но Ман Юнайтед е комерсиален клуб. Това са трудни избори за треньор. Като треньор, трябва да предпочиташ футболен клуб."

Тен Хаг сега се подготвя за новия сезон, като много от неговите играчи провеждат предсезонната си подготовка тази седмица. Те ще се срещнат с Рейнджърс в приятелски мач в събота, преди да се изправят срещу Арсенал на 27 юли.

109