Сър Алекс: Мейну и Гарначо са сърцето на отбора


И. Ангелов

Сър Алекс Фъргюсън вярва, че възходът на Коби Майноо и Алехандро Гарначо олицетворява основния дух на Манчестър Юнайтед. Говорейки на голф събитие, Фъргюсън беше попитан от тиктокъра Джамал Ниаз за въздействието на Мейну, който е на 19, и Гарначо, 20, през последните месеци. Легендарният бивш мениджър посочи една от най-вкоренените ценности на Манчестър Юнайтед.

След като започна да участва все повече в първия отбор на Юнайтед през 2022-23 г., Гарначо направи 50 изяви във всички състезания през миналия сезон и отбеляза 10 гола. Той също беше част от отбора на Аржентина, спечелил Копа Америка това лято. Мейно последва примера, превръщайки се в титуляр, който не може да бъде свален преди осем месеца, като вкара победния гол във финала за Купата на Англия и стана незаменим за Англия на Евро 2024. И двамата бяха победители в Купата за младежи на FA през 2022 г., състезание, което се радва на високо ниво уважение на "Олд Трафорд" от създаването му през 1952 г.

"Това е основата, нали?“ Фъргюсън каза. "Това е сърцето и душата на това, което е Манчестър Юнайтед от дните на сър Мат Бъзби, който започна целия процес на доверие на млади играчи. Те са млади. Това, което показват в момента, спокойствието и увереността на играят в първия отбор и не се страхуват от това, в известен смисъл показва какъв вид смелост имат."

Манчестър Юнайтед основава младежки отбор през 1938 г. с амбицията да създаде отбор, съставен изцяло от местни играчи. И докато времената се промениха драстично, клубът продължава да включва поне един местен играч от академията за всеки един мач на първия отбор през последните 80 години оттогава. Идеята за използване на млади таланти се превърна в непоклатима философия при Бъзби от края на 40-те години на миналия век и беше възродена по грандиозен начин от Фъргюсън в края на 80-те години. Итън Уитли стана 250-ият възпитаник на академията, който дебютира за старшия отбор, когато влезе от пейката в мач от Висшата лига срещу Шефилд Юнайтед през април.

107