Ман Сити привлече Савиньо от Жирона


И. Ангелов

Манчестър Сити подписа петгодишен договор с бразилското крило Савиньо за £30,8 милиона след главната му роля в подпомагането на Жирона да се класира за Шампионската лига. 20-годишният футболист, който има седем международни мача, прекара миналия сезон под наем в испанския отбор от Троа – и двата клуба са част от групата на City Football Group, контролирана от собствениците на "гражданите" – и играчът допринесе с 11 гола и 10 асистенции във всички турнири за каталунския клуб.

След като помогна на отбора да завърши на безпрецедентно трето място, той беше избран да бъде част от отбора на Бразилия, който достигна четвъртфиналите на Копа Америка в Съединените щати по-рано този месец, отбелязвайки първия си международен гол по време на груповата фаза в победа срещу Парагвай.

Савиньо, който също е известен като Савио, каза в изявление на Сити: "Много съм щастлив да се присъединя към Манчестър Сити, шампиона на Висшата лига и носителя на Световното клубно първенство. Всички знаят, че те са най-добрият отбор в света в момента, така че да съм тук е много вълнуващо за мен.

"Вълнувам се от възможността да работя под ръководството на Пеп Гуардиола, един от най-великите треньори на всички времена, и някой, когото познавам. Той ще ми помогне да се подобря още повече.

"Прекарах невероятно време в Испания и очаквам с нетърпение ново предизвикателство да играя във Висшата лига и заедно с някои от най-добрите играчи в света.“

Савиньо за първи път се премести в Европа от Атлетико Минейро през 2022 г., като подписа с Троа – но не се появи в първия отбор – а бе даден под наем на ПСВ Айндховен, където игра осем пъти в дебютната си кампания.

Миналият сезон беше първият му като редовен титуляр във футбола за старша възраст и той игра във всички с изключение на един от мачовете на Жирона в лигата, когато обраха заглавията с поредицата дни на първо място в Ла Лига.

Футболният директор на Сити, Чики Бегиристайн, каза за първото лятно попълнение на своя клуб: "Савиньо е много вълнуващ играч и мисля, че феновете на Сити наистина ще се радват да го гледат. Това, което постигна през миналия сезон в Жирона, беше забележително и той вече е пълен национал на Бразилия. Той ще има голяма роля за Манчестър Сити през този сезон и след това."

Савиньо, който направи професионалния си дебют за Атлетико на 17 години през 2020 г., ще носи фланелката с номер 26 на Сити.

49