Безредиците в Англия се разрастват, отменят старта на Висшата лига?


Н. Гавазов

Заради продължаващите трета нощ безредици по улиците на Северен Лондон, програмата за първия кръг на Карлинг Къп продължава да търпи изменения и след като бяха отменени домакинските мачове на Уест Хем и Чарлтън, Футболната лига отмени също и двубоите с участието на Кристъл Палас и Бростъл Сити. По-рано пък Футболната асоциация на Англия обяви, че приятелската среща Англия - Холандия няма да се играе, защото не може да бъде гарантирана сигурността на зрителите на „Уембли".

Както е известно, безредиците започнаха в събота вечер в знак на протест срещу убийството на 29-годишния Марк Дъган и ако в началото демонстрациите на жителите в района бяха мирни, то през нощта те прераснаха в масови вълнения. Участниците в акцията запалиха полицейски коли, автобуси и здания, обръщаха контейнери за отпадъци, разбиваха магазини и офиси. При ексцесиите пострадаха включително и касите на „Уайт Харт Лейн".

Ако през първите две нощи вълненията се ограничиха само в Северен Лондон, снощи, неочаквано за властите, те започнаха да се разпространяват не само в останалите райони на английската столица, а обхванаха също така градовете Ливърпул, Манчестър, Бирмингам и Бристол. Очаква се тази вечер вълната на насилие да обхване и други населени места на Англия, което принуди премиера Дейвид Камерън да съкрати почивката си в Италия и да се завърне спешно в страната. В момента британското правителство провежда спешно заседание и не се изключва вариант, на улиците да бъдат изкарани армейски части, след като стана очевидно, че полицията не е в състояние да се справи с безредиците.

В тази връзка, под заплаха за провеждане са още двубои от турнира Карлинг Къп: Нотингам Форест - Нотс Каунти и Бристол Роувърс - Уотфорд. Ако насилието не бъде овладяно, твърде вероятно е да бъде отменен и старта на Висшата лига на Англия.

91