ФА не подкрепя плана на топ-клубовете за реформа


Н. Гавазов

Президентът на ФА Грег Кларк обясни защо се е оттеглил  от разговорите с топ клубовете във Висшата лига относно проекта "Голямата картина".

Наскоро стана известно, че Ливърпул и Манчестър Юнайтед са представили най-амбициозната реформа на английския футбол от десетилетия.

Според този проект деветте клуба, които играят най-дълго във Висшата лига, ще получат специален статут и ще могат самостоятелно да вземат всички съдбоносни решения. Това е най-важната предложена промяна.

В отвореното си писмо Кларк казва, че английският футбол вече има "прекрасна структура и пирамида от първенства, на които целият свят завижда“.

"Със съгласието на висшето ръководство и нашия главен изпълнителен директор участвах в ранните етапи на преговорите, както стана известно миналия уикенд.

Въпреки това, в края на пролетта, когато стана ясно, че основната цел на тези преговори е да концентрира властта и богатството в ръцете на избрани клубове под заплахата, че те ще напуснат лигата, аз, разбира се, спрях участието си в процеса и посъветвах да се придържаме към принципа на равенството на всички клубове от Висшата лига. Нашият футбол постоянно се нуждае от подобрение, но ползите трябва да бъдат споделени", обяснява Кларк.

125