Партньор на ВЛ поиска блокиране на сделката за Нюкасъл


Н. Гавазов

Медийната компания BeIN Sport помоли Висшата лига да блокира продажбата на Нюкасъл на PCP Capital Partners. Катарският оператор е официален партньор на Лигата.

PCP Capital Partners се контролира от Суверенния фонд  на Саудитска Арабия, който се управлява от престолонаследника Мохамед бин Салман. Катарската медийна компания обвинява саудитските власти в създаването на мрежа от пиратски телевизионни предавания, които крадат съдържание от beIN Sport.

Amnesty International също протестира срещу сделката. Правозащитници посочват множество нарушения на правата на човека в Саудитска Арабия. Организацията смята, че ръководството на СА възнамерява да използва английския клуб за повишаване престижа на държавата на фона на обвиненията за репресия. По-специално, Amnesty International счита принц Мохамед за виновен за смъртта на журналиста Джамал Хашоги.

Напомняме, че купувачите на Нюкасъл вече размениха договори с настоящия собственик на клуба Майк Ашли и направиха депозит. Последната стъпка при придобиването на клуба от PCP Capital Partners трябва да бъде преглед на собствениците и директорите на Висшата лига. Предполага се, че процесът трябва да завърши до края на този месец.

139