Бивш рефер разкритикува VAR


Н. Гавазов

Бившият рефер от  Висшата лига Кийт Хакет разкритикува съдийския корпус за използването на системата VAR.

Мачовете от миналия уикенд, включително срещата  Манчестър Юнайтед -  Ливърпул, само подхраниха  дискусиите за това какво прави VAR повече - добро или лошо.

Според Хакет, който бе рефер на ФИФА в периода  2004 до 2010 г., съдийският корпус трябва да направи някои промени в правилата за използване на VAR.

"В момента от съдийския корпус идва някакво високомерие, сякаш казват, че всяко от решенията е правилно.

Нека да разгледаме статистиката за миналия сезон. Майк Райли каза, че 82 процента от големите решения са правилни. Буквално това означава, че всяко пето голямо решение е грешно.

Сега имаме VAR и на теория трябва да станем по-добри, трябва да вземаме по-правилни решения.

Тогава той излиза и казва, че сме направили само четири грешки - всички трябва да изпаднат от смях след подобно изявление, защото кого лъже той? Четири грешки? А колко грешки имаше миналия уикенд? Не е имало нито една?

Нека бъдем честни - имаме работа с човешки същества и човешките същества винаги ще грешат. VAR е тук, така че правим по-малко грешки при оценяването на играта и се надявам да доведем процента на правилните  решения отвъд 90. Засега изобщо не сме близо до това.

Аз съм много позитивен относно използването на технологията в съдийството. Подкрепих VAR и ще продължа да го поддържам.

Все пак, най-малкото, Майк Райли и други трябва да анализират използването на системата и да попитат защо ние я използваме по различен начин, отколкото в други страни и на Световното първенство.

Защо решиха да не се използва монитор на терена? При други състезания по света използването на монитора е предписано в правилата на Международния съвет на футболните асоциации.

Нека го направим. Нека всички знаят какво е причинило забавянето, но решението ще бъде по-точно, отколкото в момента.

Това е моят коментар. Използването на ВАР от съдийския корпус има своите недостатъци в момента. Грешките не се коригират, защото реферът не наблюдава повторенията на монитора от терена.

В допълнение, те се нуждаят от помощта на спортен психолог, за да променят отношенията на рефера и неговите помощници от видео студиото. VAR трябва да има увереността да каже на колегата си: "Грешите - погледнете повторението". За да избегнете тези хубави фрази:  "Да, всичко е наред. Това не е фал, приятел. Постъпихте правилно, отлична работа". По този начин те се заблуждават взаимно.

Така че това е вторият момент - връзката между съдията и VAR. Те трябва да бъдат по-силни, по-строги. Трябва да имат колективно желание да вземат правилните решения, без да оставят никакво съмнение", заяви Хакет.

299