Понижи се средната цена на билета за мачовете във Висшата лига


Н. Гавазов

Средната цена на билета за мач от Висшата лига падна до 31 паунда през този сезон, което е с един паунд по-малко от година по-рано.

Според информацията, по-голяма част от феновете плащат за един двубой от английския елит под 30 паунда. При това само 3% от запалянковците дават над 60 паунда за ценните хартийки.  

Отделно трябва да бъде споменато това, че над 25% от билетите за гостуванията на отборите се разпространяват на цени от 26 паунда или по-малко. Средната стойност на билетите са 28 паунда, но има случаи, когато пропуските са достъпни и за 5 паунда.

Общата тенденция на поевтиняване на билетите за мачовете във Висшата лига ярко контрастира с повишаването на цените в останалите топ първенства на Европа. Ако тази тенденция продължи и през следващите години, от сезон 2021/22 мачовете от най-популярното първенство в света ще са най-евтините в сравнение с тези от немската Бундеслига, италианската Серия А, испанската Примера дивисион и френската Лига 1.

Впрочем, тази тенденция на спад на цените в Англия има своето обяснение - заради новите телевизионни договори и съглашенията със спонсорите, което на практика прави клубовете напълно независими от приходите от продажба на билети. Към момента в подобен режим са повече от половината клубове от английския елит, а след влизането в сила на новите телевизионни договори, това ще обхване всички участници от Висшата лига на Англия.

334