Сър Алекс обвини Сити в самоубийствени разходи за футболисти


Н. Гавазов

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън смята, че богатите собственици на футболните клубове полагат „самоубийствени усилия", за да харчат пари, което е нарушило трансферния пазар. Той не спомена имена на клубове, но предвид факта, че Манчестър Сити похарчи пари и през това лято за нови играчи, не е трудно да се предположи, че обвиненията са отправени към градския съперник на Юнайтед.

В момента, когато се извършва регистрацията на Милнър, Сити ще са похарчили 125 милиона паунда за трансфер - много повече от който и да е клуб във Висшата лига на Англия. Още по-лошото е, че заплатата от 200 000 паунда на седмица, която „гражданите" ще предоставят на Яя Туре, подхранва една ситуация, която реално разваля трансферния пазар.

Юнайтед и това лято не бе активен на пазара и похарчи само 25 милиона паунда за Смолинг, Ернандес и Бебе. Сър Алекс настоя, че в момента не си заслужава да се пръскат големи пари за играчи и това, което се хвърля не съответства на истинските стойности на футболистите.

В същото време Сити продължават да харчат безумни пари за да се подсилят. Миналото лято пък Реал Мадрид плати на Юнайтед 80 милиона за Роналдо, отделно за Кака и Бензема бяха дадени според шотландския специалист неоправдано много пари.

„През последните няколко години виждам как много богати собственици на клубове полагат самоубийствени усилия, за да харчат пари за футболисти. Това е невероятно огромно количество финанси, които не отразяват реалното състояние на пазара, но при всички положения го съсипват. Това е опасно. Ясно е, че те разполагат с тези пари и са решили да ги използват. Аз не виждам и в момента тази тенденция да отслабва", заяви Сър Алекс в интервю за AFP.

„Това което виждаме ще продължи още две или три години, до момента в който осъзнаят, че разходите няма да оправдаят очакванията. Ние също можехме през лятото да закупим един или двама играчи за много пари, но това не си заслужава. Нека махнем тези пари и да видим някой от тях може ли да се доближи до това, което направиха за нас Кантона, или Рууни и Роналдо", продължава шотландския специалист.

„Ние в Юнайтед водим съвсем друга политика и тя не е отсега, а датира още от 1950 година. Търсим млади играчи, които да израснат в клуба и да се развиват тук. Винаги основен приоритет на работата ни е възрастта. Младите са лоялни, защото те ценят обучението си, което си постигнал с тях като треньор и това е много важно. Имаме няколко играчи на 30 години, няколко, които са в края на своята двадесетгодишнина, и всички останали са млади футболисти. Те ще подобряват качествата си с времето и мисля, че това е правилната политика. Ние сме също така добри в производството на млади играчи и това е нашия план за бъдещето. Най-голямо е удовлетворението, когато видя развитие на футболисти от собствената академия", допълва Сър Алекс.

„Най-вероятно проблема за другите клубове е липсата на последователност в политиката на управление на ръководството и треньорските щабове, както и липсата на синхрон между тях", завършва мениджърът на Манчестър Юнайтед.

 

115