Далглиш поиска да поеме Ливърпул


Н. Гавазов

Живата легенда на Ливърпул Кени Далглиш съобщи официално, че желае да напусне Комитета по назначаване на нов мениджър и ще внесе своята собствена кандидатура. Тази новина идва в момент, когато бившият наставник на "червените" Рафа Бенитес се съгласи да застане начело на миланския Интер, подписвайки тригодишен контракт с европейския шампион.

Както е известно, Далглиш, който напусна мениджърския пост в Ливърпул през 1991 година призна, че съжалява, че оглавява комитет, който да търси нов мениджър на отбора.

Изучавайки с подробности вероятните кандидатури, шотландския специалист е решил, че той лично може да се справи с работата и да върне клуба отново на старите позиции в първенството на Англия. Освен това, той смята, че въпреки ограничения бюджет, ще успее да убеди Джерард и Торес да останат в тима.

Обратът на събитията на "Анфийлд Роуд" се оказа неочакван за управляващия директор Кристиан Пърслоу, който заедно с Далглиш търсеше нов мениджър.

Няма съмнение, че запалянковците на "мърсисайдци" ще приемат легендата с отворени обятия. През 1977 година, идвайки от Селтик, той стана седем пъти шампион на Англия, три пъти победи в Купата на Европейските шампиони и завоюва още пет вътрешноклубни трофеи. Ставайки мениджър на отбора през 1985 година, Далглиш спечели две титли и един път завоюва Купата на Англия.

През 1991 година застана начело на Блекбърн Роувърс и не само изведе отбора във Висшата лига, но и спечели титлата през 1995 година. Показа добрата си страна след това и в Нюкясъл - спечели второ място в класирането на елита и класира отбора на финал за Купата на Англия през 1998 година.

 

252