Трябва ли Националната хокейна лига да има лятно първенство?


FUTBOL-TV

Трябва ли Националната хокейна лига да има лятно първенство?

Калифорния Класик, Лятната лига на Солт Лейк Сити и Лятната лига на Лас Вегас са най-популярните турнири, включени в лятната програма на НБА извън сезона. Летните първенства по своя характер представляват една възможност както за мениджърите в НБА, така и за феновете да наблюдават и преценят как бъдещите и потенциалните играчи се адаптират към играта в НБА. Факт е, че в тези първенства и турнири участват предимно новопостъпили, млади играчи. 

От всичко казано до тук изниква един въпрос: щом НБА успява да провежда лятна програма само месец след приключването на официалния си сезон, който е с продължителност 9 месеца, защо НХЛ да не го направи? Как ли биха реагирали хокей феновете на игра на лед посред лятото?

В действителност Националната хокейна лига има летни турнири, но те са извън официалната програма на лигата и в тях обикновено участват отбори, съставени от млади дебютанти и перспективни играчи. 

От 2010 г. насам Ванкувър Канукс организира турнира Young Stars Classic с участието на Едмънтън Ойлърс, Калгари Флеймс и Уинипег Джетс. От 2019 до 2022 година заради пандемията от ковид-19 и отказа на Ойлърс и Флеймс за участват през лятото на 2022 година, турнирът на практика не се реализира. Това принуди Канукс и Джетс да проведат демонстрационна серия от два мача. Добрата новина е, че се планира Young Stars Classic да се завърне през септември тази година, както и през следващата.  

Подобно на известната Кроусовър лятна Лига (организирана от Джамал Кроуфорд) или Лигата Дрю за играчи от НБА и перспективни играчи, НХЛ предлага вариант за провеждане на летни игри, като залага на турнира в Травърс Сити (Детройт) или дори на популярната Da Beauty Лига, в която се включват играчи от НХЛ, АХЛ и Първа дивизия в НСА, като мачовете се провеждат в забавен формат четирима срещу четирима. 

Местоположение

По примера на НБА, НХЛ може да създаде "хокеен хъб", като покани всички тридесет и два отбора или в по-малък град, за да подпомогне утвърждаването на марката, или в градове като Торонто, Флорида или Лос Анджелис, където има множество спортни зали, развита инфраструктура, както и развлечения извън арените. Подобно на мобилните казино игри по време на пътуване, Лятната лига на НХЛ може да се превърне в основна част от плановете за лятна почивка на феновете. Друг вариант за НХЛ е да организира лигата в чужбина, с оглед на това, че е практика демонстрационните мачове и мачовете от редовния сезон се провеждат от другата страна на Атлантическия океан. 

Промени в правилата

Провеждането на лятната лига на НХЛ ще наложи някои промени в правилата или структурата на играта, без това да се отразява на резултатите на който и да е отбор от редовния сезон. Така например в НБА играч в лятната лига бива отстранен от играта след като направи повече от десет нарушения на терена. В НХЛ обаче се предвижда промяна и тя се състои в това, брой на допустимите нарушения да бъде намален или евентуално да се увеличи наказанието при по-груба физическа игра. Доброто в случая е, че без значение дали става въпрос за промяна на състава за игра с превъзходство или за нетрадиционна линия от трима защитници и двама нападатели при игра пет на пет, тези промени и нетипични решения по отношения на играта могат да се прилагат без да водят до сериозни последствия.

Предимство за играчите

Изхождайки от това, че лигата акцентира преди всичко върху по-млади звезди и перспективни играчи, лятната лига на НХЛ ще им даде възможност да придобият повече опит и да получат градивната критика от треньорите от НХЛ че дори и от възпитаниците в школите в обстановка, близка до игровата. Критиците на това да се провежда лятната лига твърдят, че тя ще пречи на индивидуалните тренировки и способи за обучение и развитие на уменията. Истината е обаче, че нищо не може да се сравни с истинския хокеен мач и със способностите, които се развиват при него. 

Освен това лятната лига ще даде втори шанс на бившите перспективни играчи, които вече са трансферирани в чужбина, да направят първо впечатление. Едно от предимствата за играчите, които ще даде лятната лига, е в условия с нисък риск и потенциално висока възвръщаемост, да демонстрират таланта и способностите си срещу таланти от НХЛ. С други думи тези играчи, които може би са били пренебрегнати, могат да намерят начин да се включат в системата на отбор от НХЛ.

Треньори

Повечето отбори от Лятната лига на НБА не се тренират от старши треньори, а от по-малко опитни членове на треньорския екип. Това би могло да се приложи и в лятната лига на НХЛ, като със сигурност ще даде възможности на следващото поколение треньори да придобият реален опит в играта и да изградят по-дълбока връзка и взаимно уважение с играчите. 


Отделно от това по време на лятната лига отборите ще могат да разчитат на опита и способностите на свои възпитаници или настоящи звезди: представете си да може да разчитате на Рей Бурк или Дейвид Пастрнак на скамейката на Бостън Бруинс или Марк Месие и Конър Макдейвид с клипборд, които ръководят следващото поколение на Едмънтън Ойлърс. 

Рискове

Във всеки спорт, рисковете винаги са налице. Както е известно, младите играчи са подложени на сериозно натоварване, значителен брой мачове и активни тренировки от ранна детска възраст. Те са изложени на доста висок риск от нараняване, да не говорим за травматичните въздействия върху телата на спортистите в резултат на нанасянето/получаването на допълнителни удари или в следствие на стремежа им да надхвърлят физическите си възможности и докажат своите способности. 

График

Съществен си остана проблема с намирането на подходящо време за организирането на лятна лига от НХЛ. Понастоящем предсезонната подготовка започва в края на септември, а редовният сезон в началото на октомври. Плейофите започват в средата на април, а последният мач от сезона е два месеца по-късно. 

И тук възниква въпросът: кога е най-подходящото време за НХЛ да организира официална лятна лига? След известни проучвания се стига до предложениято това да се случи в края на юли, когато по телевизията се излъчват само бейзболните мачове от Висшата лига. Това ще даде възможност на играчите да се възстановят ефективно, като почиват за период от три до пет седмици, преди да започнат тренировъчния лагер. 

Феновете

Идеята за лятна лига трябва да бъде добре обсъдена и от гледна точка на феновете. Готови ли са те да отидат в залата, в горещ слънчев летен ден, при положение че могат да бъдат на морския бряг, басейн или просто на открито, при това да наблюдават мач, без значение за класирането в първенството? Макар че през годините посещаемостта на Лятната лига на НБА се е увеличила до нива на разпродадени билети, част от атракцията всъщност се явява само място, на което се провеждат игрите. На това трябва да се заложи и в НХЛ, като успеваемостта на лятната лига да се изразява в нещо повече от броя на телевизионните зрители. 

И въпреки че прословутата поговорка гласи, че липсата на някой го прави по-мил, то друга пък казва, че очи, които не се виждат, се забравят. В заключение ще кажем, че определено е добра идея НХЛ да помисли за организирането на лятна лига, като така ще повиши популярността си и ще се конкурира по-успешно с другите три големи спортни лиги.

  Сподели
1697