Волгоград


Н. Гавазов

Волгоград

Волгоград е най-големият град в източната част на Поволжието, Южна Русия. Той е център на Волгоградска област, Южен федерален окръг. Разположен е на около 60 километра по западния бряг на Волга, при вливането в нея на река Царица. В миналото градът се е наричал Царицин  и Сталинград. Населението на града през е 1 015 587 души.

През 1589 година воеводата Григорий Заескин основава крепостта Царицин на едноименния остров и тя става сърцето на бъдещия град. Волгоград и околностите му са арена на една от ключовите битки през Втората Световна война. Кръвопролитната Сталинградска битка става преломен момент в бойните действия на южното направление. В тази връзка градът и до сега си остава паметник на войната. Волгоград преживява упадък в края на 80-те години и особено през 90-те: заводи и фабрики затвориха врати, безработицата стана една от най-големите в страната, а заедно с това нарасна и престъпността, която придоби колосални мащаби. Упадъкът на града намаля през последните няколко години, заради Световното първенство по футбол, но така или иначе това населено място може би е най-депресивното в социален и исторически план от всички градове-домакини на Мондиал 2018 - тук са най-малките заплати от всички големи градове на страната, най-износената инфраструктура и най-малък брой частни и малки предприятия.

В града има огромно количество паметници, свързани с Втората световна война и туристите постоянно ще се сблъскват с тежките, сталински монументи, които напомнят на поколенията какъв товар и удар е поел този град. Но има и други места, където човек може да се отвлече от спомените за страшната война.

Мамаев Курган

Със своите 85 метра това е най-високата статуя в Русия и Европа и се смята за една от основните атракции на Волгоград. Един от главните паметници, посветени на победата във Втората Световна война. Комплексът е разположен върху територия от 26 хектара в Мамаев курган, където според легендата и досега е скрит златният саркофаг на Мамай, властелина на Златната орда в поволжските територии през XIV век.

Този паметник се състои от няколко основни компонента. Централно място в композицията заема скулптурата "Родината-Майка зове!“, която представлява жена с меч в ръка и развети одежди, висока 85 метра и с тегло над 8000 тона – дело на известния съветски скулптор Евгений Вучетич. Тук се намират и братските могили на 34 505 загинали при защитата на Сталинград.

Вечния огън

В центъра на Залата на войнската слава в Мамаев Курган може да се види ръка, държаща Вечния огън.

Мелницата на Герхард

Това е разрушена сграда от Втората световна война. Построена е през 1900 година от семейство Герхард и функционира до 14 септември 1942 година, когато вътре попадат фугасни бомби  и предизвикват пожар. Забележителното е, че тази сграда е била обкръжена от немците в продължение на 58 дни и подложена на постоянен обстрел от авиобомби и снаряди, но въпреки това не е напълно разрушена. Оцеляването се дължи на здравата конструкция и качеството на материалите, с които е изградена.

Централната крайбрежна улица

Това е най-популярното място за разходка във Волгоград. Тук има ресторанти, фонтани, храмове и най-вече - река Волга. Човек може да се наслаждава на природата, да помечтае под полъха на степния вятър, а и да похапне в движение, защото на много места има сергии, на които продават местния специалитет от пушено месо, изпържено в панировка.

Най-добрият начин човек да се наслади на природата обаче остава круиз по най-дългата река в Европа -ще бъдете посрещнати от гористи острови, безкрайни долини и изоставени плажове, веднага щом корабчето ви напусне границите на града. Волга е най-красива през лятото, когато пътниците могат да излязат на палубата и да се насладят на по-добър изглед към незабравимите залези, оцветяващи прекрасни пейзажи. Ако желаете, можете да плавате само час, но повечето посетители и местните жители предпочитат да останат цяла вечер, наслаждавайки се на къпещата се в последните слънчеви лъчи река Волга. Корабчетата за обиколки на Волга обикновено акустират в центъра на града и са лесно достъпни за туристите.

 

Стадион "Волгоград Арена"

Вместимост: 45 568

Транспорт: тролейбус, автобус, трамвай

Стадионът е построен на мястото на стария Централен стадион. Разположен е на брега на Волга. Тук трябваше да има плувен басейн, училище за езда, десет фитнес зали, но идеята отпадна, за да се спестят средства. Строителството завърши на 3 април 2018 година и струваше 17 милиарда рубли.

"Волгоград Арена" ще приеме мачове само от груповата фаза на Мондиала. Ето кои са те:

18 юни, група "G": ТунисАнглия

22 юни, група "D": Нигерия – Исландия

25 юни, група "А": Саудитска Арабия – Египет

28 юни, група "Н": ЯпонияПолша

  Сподели
922