Сочи


Н. Гавазов

Сочи

Сочи е най-знаменитият и популярен руски град-курорт с население от 401 291 човека. Заедно с предградията  той се простира покрай източния бряг Черно море в продължение на 148 километра, което на практика го прави втория най-дълъг град в света след Мексико Сити. Заради мекия субтропичен климат, пищна зеленина, палмови дървета и ваканционна обстановка често наричат това място на южното крайбрежие на красивия Краснодарски край Кавказка ривиера. Основната притегателна сила на Сочи е съчетанието от мек климат и море, усещането за екзотика и добрата инфраструктура. Тук няма да видите големите безцветни жилище тип "съветско строителство", кал, мръсотия и дупки по пътищата, които могат да погълнат цял автомобил. Сочи е град-градина потънал в изобилна растителност, с прекрасни алеи за разходка, красиви сгради, църкви, площади, фонтани, европейско излъчване и многобройни атракциони.

Градът е основан през 1838 година като крепост, а получава сегашния си статут през 1896 година. Разположен в един невралгичен район, землището на Сочи често преминава във владение на едни или други народи и държави - от Грузинското кралство - до Османската империя. Русия окончателно слага ръка на града през 1864 година, след което местното население е изселено в Османската империя, а районът е заселен с руснаци, арменци и украинци.

Другото главно нещо, с което е известен градът това е пистата за Формула 1, където всяка година се провежда етап от състезанието, което носи допълнителни приходи и популярност. Само преди 4 години тук се проведоха Зимните Игри, които се запомниха с множество ярки сюжета, включително и различни комични неуспехи на организаторите. Наследството от състезанията обаче остана, съревнованията преобразиха града: ново летище, нови автомобилни пътища, десетки съвременни хотели. Промени се дори манталитета на местните жители, които свикнаха с чужденците и за разлика от останалите части на Русия, вече много по-малко са тези, които гледат на гостите като на "ходещи 500-доларови банкноти или врагове на руския народ".

Топло, вкусно, скъпо - това са трите думи, с които може да бъде определен Сочи.

Ако пристигате тук само за един ден, ще трябва да направите сложен избор от три варианта. Или да посетите Адлер и Червената поляна, или да разделите деня  между Адлер с посещение на центъра на града, или да съчетаете Червената поляна с центъра. Няма как да съчетаете трите локации в един ден, защото те се намират далече един от друг.

В Адлер се намира Олимпийското село, което е най-големият спортен комплекс в Русия. В него е изградена и пистата за Формула 1, както и стадионът, на който ще се провеждат мачовете от Мондиал 2018. Тук е чисто, красиво, има много магазини за сувенири, храната в ресторантите е с добро качество.

Червена поляна всъщност са три планински курорта, които са на световно ниво - съвременни хотели, качествени ски писти и прекрасна природа. Тук може да се качите на кабинков лифт (2000 метра надморска височина) или да скочите от моста Скипарт (дълъг е 439 метра и висок 207 метра). В района има модерно казино.

Ако решите да посетите центъра на Сочи, ще видите стара архитектура (сталински ампир ) и нови магазини, открити тераси с рибни барове и френски кафенета - всичко това в съчетание с палми, което дава допълнителна екзотика.

Интересно е да се види Ентографския музей Моя Русия. В този комплекс Руската Федерация е представена от миниатюри. Има умалени копия на знаменити сгради, паметници и забележителности от различни региони. Освен това, човек може да се запознае с бита, кухнята и особеностите на живот на народите в Русия.

В района на Сочи има над 400 пещери, най-известни от които са тези край село Воронцовка – комплекс от три вътрешно свързани пещери с дължина над 11 км. Това е една от най-големите пещерни системи в Кавказ, значителна част от която е отворена за посещения. Не е за изпускане и пещерата Ацинска, известна с подземните си езера и праисторическите си артефакти, а в заобикалящата я долина на река Мацеста се спускат уникални каскади от над 20 водопада, които в летните месеци предлагат множество басейни за разхлаждане и пикник.

Сред останалите природни забележителности в района е Агурският каньон, където край каскада от три водопада се издигат зашеметяващи скали, а по-малките водопади са 33 на брой. Отвъд водопадите пък е Орлова скала – легендата разказва, че там е бил прикован Прометей. Впечатляваща е гледката от върха на планината Акхун (663 м), най-високата точка в района на Сочи. Тук има наблюдателна кула, откъдето при ясно време се вижда дори турският бряг.

Що се отнася до храната, тя е богата на разнообразие. Арменците съставляват 20% от населението на града, а заради близостта си до Грузия Сочи предлага от типичните за страната кулинарни деликатеси. Освен грузинско-арменската и кавказка кухня, своето място намират традиционната руска такава, както и европейската. Типично местно ястие е лаваш с козе сирене - подобие на традиционните родопски катми, но по-припечени и пълни със зеленчуци.

 

Стадион "Фищ"

Вместимост: 45 000

Транспорт: автобус, автомобил

Стадионът е открит през 2014 година за Зимните Игри. Името идва от планината на Фищ, която е част от Главния Кавказки хребет. След края на Олимпиадата той е затворен и реконструиран за мачовете от Мондиал 2018. Първоначалният проект е бил арената да има вид на коледно яйце, но в крайна сметка е избран вариант с раковина и снежен връх, с което се подчертава близостта на стадиона до морето и планината.

След Мондиал 2018 стадионът ще е втори дом на националния отбор на Русия.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Фищ":

15 юни, група "В": ПортугалияИспания

18 юни, група "G": Белгия – Панама

23 юни, група "F": Германия – Швеция

26 юни, група "С": Австралия – Перу

30 юни, 1/8-финал: Победител от група "А" – Втори от група "В"

7 юли, 1/4-финал: Победител от мач №51 – Победител от мач №52

  Сподели
552