ФА обясни защо англичаните останаха на терена


Н. Гавазов

ФА обясни защо англичаните останаха на терена

Президентът на ФА Грег Кларк обясни защо играчите от националния отбор на Англия не напуснаха терена заради расизма от страна на българските фенове по време на снощния мач в София.

Супер убедителната победа на британците с 6:0 в понеделник вечерта бе  засенчена от расистките обиди, които се чуха от трибуните през първото полувреме. В допълнение към всичко това, камерите на ITV уловиха и нацистки жестове от страна на българските фенове.

Напомняме, че английските национали преди заминаването си за столицата на България уверяваха, че ще напуснат терена, ако чуят расистки обиди към тях по време на срещата. Изказванията в медиите дори доведоха до безпрецедентното решение на президента на БФС Борислав Михайлов да отправи предупредително писмо до УЕФА, в което нападна английските футболисти и увери, че българските власти са направили много в борбата с расизма.

Въпреки изстъпленията на трибуните, гостите останаха на терена и не изпълниха заканата си. Според Кларк, това решение е съвместно на отбора и Гарет Саутгейт.  

"Това бе неприятна вечер. Една от най-ужасните вечери, които съм виждал във футбола. Преди мача, още  в Чехия, аз разговарях с Гарет и Хари Кейн и обсъждахме как ще се държим.

Седях на трибуните, но щом реферът обяви почивка, слязох долу. Говорих с Гарет, за да установя фактите.

Той ми каза: "Играчите чуха звуци на маймуна".

Те се оплакаха на рефера и реферът спря играта, за да може дикторът да отправи предупреждение към стадиона. Малко след това обаче отново се случи подобно нещо.

Тогава реферът е казал на Гарет: "Искате ли да напуснете терена?“. Гарет му е отговорил: "Не, има още четири минути до  почивката, нека приключим полувремето и в съблекалнята ще говоря с играчите".

По време на почивката той (Кейн) наистина разговаря с  играчите и всички те казаха: "Не, искаме да играем, искаме да завършим мача, искаме да спечелим, не искаме расистите да победят". Това е тяхно решение.

Аз самият чух расистки песнопения. Видях група от около 50 мъже, облечени в черно, и те правеха нацистки жестове, така ми се струваше.

Не мога да бъда абсолютно сигурен, това бе  на 100 метра от мен, но изглеждаше ужасно. По време на почивката ме увериха, че тези мъже  са изведени от стадиона и че само тази група е създавала  всички проблеми.

Вече разговарях с УЕФА, по време на почивката и след мача, и те ми казаха, че ще проведат щателно разследване. Те ще изучават не само показанията на рефера, но ще проверят записите от всички камери, ще снемат свидетелски показания, за да отговорят по подходящия начин на тези ужасни сцени на расизъм", заяви Кларк.

  Сподели
317