Родните отбори изказаха съболезнования към близките на Иван Вуцов


FUTBOL-TV

Родните отбори изказаха съболезнования към близките на Иван Вуцов

Голяма част от клубовете в Първа лига изказаха съболезнования към близките на Иван Вуцов. Ето какво написаха от Левски, придружено с видео:

Скръбна вест покоси цялата левскарска общност тази сутрин. На 79 години си отиде легендата на българския футбол Иван Вуцов. Големият футболист и треньор напусна този свят на 79 години, след като през последните години боледуваше. 

Роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, той започва да играе в местния Янтра. Докато е в казармата носи екипа на пловдивския Ботев. През 1960 г. преминава в ЛЕВСКИ, където остава до 1969 г. Има записани 213 срещи за първенство с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България с ЛЕВСКИ през 1965 и 1968. Печели купата на страната през 1967 г. За "А" националния тим има 24 участия, а за "Б" националния тим и младежкия национален отбор е изиграл по 2 мача. Носил е екипите още на Янтра (Габрово), Ботев (Пловдив) и Академик (София). 

Участва на Световното първенство в Англия през 1966 г. Като старши треньор ръководи ЛЕВСКИ 5 сезона - 1974/75, 1975/76, 1977/78, 1978/79 и 1979/80. През този период печели шампионската титла (сезон 1978/79) и 2 пъти купата на страната - 1976 и 1979 г. 

Под негово ръководство ЛЕВСКИ елиминира Аякс Амстердам за Купата на Уефа и достига до четвъртфинал с Барселона през 1976 г.,където успява да запише победа с 5:4. Бил е треньор още на Спартак (Варна), Славия (София), Локомотив (Пловдив), Хайдук (Сплит) и националния отбор на България. Класира страната ни на световните финали в Мексико през 1986 г., където стигаме до осминафинал и отпадане от отбора на домакините. 

Пенсионира се през 2004 г. като изпълнителен директор на БФС.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК ЛЕВСКИ изказват искрените си съболезнования пред близките и приятелите на големия Иван Вуцов.

Ние никога няма да те забравим!

Почивай в мир, шампионе!

 

От ЦСКА също се преклониха пред паметта на Вуцов. Ето какво написаха и "червените" в своя официален сайт:

Армейци,

на 79-годишна възраст ни напусна една от легендите на българския футбол Иван Вуцов.

Той ще остане в историята като дългогодишен деятел, отличен състезател и успешен треньор, класирал родината ни на световното първенство в Мексико през 1986г година.

Ръководството на ЦСКА изказа своите искрени съболезнования към семейството му и неговите близки!

Поклон пред паметта му!

 

Настоящият шампион на България - Лудогорец също излезе с обръщение:

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Лудогорец изказват своите съболезнования към семейството, близките и приятелите на големия футболен функционер Иван Вуцов, който е починал тази сутрин.

Вуцов бе сред хората, оставили ярка следа в българския футбол като футболист, треньор и ръководител.

Поклон пред паметта му!

 

Ето какво написаха и от Етър:

Ръководството, треньорският щаб и футболистите на "Етър", изказват своите съболезнования по повод кончината на големия български футболист и треньор Иван Вуцов. Една от легендите на българския футбол почина тази сутрин на 79-годишна възраст след дълго боледуване.

Иван Вуцов е роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, той започва да играе в местния Янтра. Докато е в казармата, носи екипа на пловдивския Ботев. През 1960 г. преминава в Левски, където остава до 1969 г. има записани 213 срещи за първенство с 4 отбелязани гола, 41 мача за купата на страната и 60 международни срещи. Шампион на България с Левски през 1965 и 1968. Печели купата на страната през 1967 г.

За "А“ националния тим има 24 участия, а за "Б“ националния тим и младежкия национален отбор е изиграл по 2 мача. Носил е екипите още на Янтра (Габрово), Ботев (Пловдив) и Академик (София).

Участва на Световното първенство в Англия през 1966 г. Като старши треньор ръководи Левски пет сезона – 1974/75, 1975/76, 1977/78, 1978/79 и 1979/80. През този период печели шампионската титла (сезон 1978/79) и 2 пъти купата на страната – 1976 и 1979 година.

Класира страната ни на световните финали в Мексико през 1986 година, където стигаме до осминафинал и отпадане от отбора на домакините. Пенсионира се през 2004 година като изпълнителен директор на БФС.

"Отиде си един голям футболен деятел с доказан принос в развитието на българския футбол – и като футболист, и като треньор, и като ръководител.

Ръководството, треньорите и футболистите на "Етър", и лично главният мениджър Красимир Балъков, изказват своите съболезнования на семейството и близките на Иван Вуцов. Няма да го забравим! Почивай в мир!"

Поклон пред паметтта му!

 

Скръбната вест бе обявена и на сайта на Ботев Пловдив:

Днес, 18.01.2019 г., на 79-годишна възраст почина легендата на българския футбол Иван
Вуцов. 

Иван Вуцов започва футболната си кариера като възпитаник на "Янтра" Габрово, а в периода
1958-1960 година, отбивайки военната си служба, защитава цветовете на "Ботев" Пловдив.

Преминавайки в софийския "Левски", Иван Вуцов се превръща в един от легендарните
футболисти, треньори и ръководители на столичния клуб.

С екипа на националния отбор Вуцов участва на световното първенство в Англия през 1966
година, а 20 години по-късно, като негов треньор, класира представителния ни отбор на
финалите в Мексико през 1986 година.

След приключване на треньорската си кариера, Иван Вуцов работи в Българския футболен съюз,
на който дълги години е и изпълнителен директор.


ПФК Ботев Пловдив изказва своите съболезнования на семейството и близките на Иван Вуцов.

 

Ето и съобщението на Локомотив Пловдив:

На 79 години почина една от най-ярките фигури в историята на българския футбол Иван Вуцов. Той ще бъде запомнен като безкомпромисен боец на терена, велик стратег като треньор, силен ръководител и най-важното - като невероятно добър човек.

Иван Вуцов е участник на Световните финали през 1966 г. в Англия, а като селекционер извежда националния ни отбор до 15-ото място на Мондиал 86.

Той е част и от историята на нашия клуб. Завършва треньорската си кариера именно като наставник на Локомотив Пловдив през 1994 г., след което приема да стане изпълнителен директор на БФС.

Вуцов винаги е показвал огромно уважение към нашия отбор. Той поема риска да вземе от Б група легендата ни Аян Садъков, когато е само на 20 години и да го наложи в А националния отбор, а на Мондиал 86 гласува доверие в състава на трима души от черно-бялата школа - Аян Садъков, Христо Колев и Георги Йорданов. Иван Вуцов заедно с Иван Славков избраха за национален селекционер Христо Бонев, който класира отбора за Мондиал 98.

ПФК Локомотив Пловдив изказва най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на Иван Вуцов!
Почивай в мир!

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати писмо до семейството на Вуцов:

  Сподели
386