Катастрофата в Русия напомни за Трагедията в Мюнхен (видео)


Н. Гавазов

Днешната трагедията на летище „Туношна" край град Ярославъл, при която по неофициална информация загинаха 43 души (36 от хокейния тим Локомотив Ярославъл), не е първият случай, когато цял спортен отбор е сполетяван от подобно бедствие. Специалистите веднага направиха аналог с далечната 1958 година в Мюнхен, когато отново в резултат на самолетна катастрофа загиват 23 души (от тях 8 футболисти на Манчестър Юнайтед). Тогава трагедията е станала след третия опит на самолета да излети от летище „Рийм" край Мюнхен.

Както е известно, днес в 15:02 часа българско време, при опит да излети за Минск, Як-42, превозващ на борда си хокейният отбор на Локомотив Ярославъл е паднал и се е разбил веднага след излитането. Първоначално бе съобщено за един оцелял в авиокатастрофата, но към 19:00 часа българско време стана ясно, че те са общо трима, единият от които е нападателят Александър Галимов.

Причините за аварията са неизвестни. Локомотив Ярославъл е трикратен шампион на Русия по хокей, като спечели титлите в първенството през 1997, 2002 и 2003 година.
В отбора се състезаваха хокеисти от Германия, Латвия, Чехия, Словакия, Беларус, а наставник е канадецът Брад Маккримън.

Тимът е пътувал към Минск, където утре трябваше да се играе двубоят от първия кръг на Континенталната хокейна лига между Динамо Минск и Локомотив Ярославл.

„Това е най-лошото лято в историята на хокея", заяви за ESPN капитанът на Чикаго Джонатан Тайвс.

„Това е страшна трагедия за целия хокеен свят. Нашите мисли и молитви сега са насочени заедно със семействата и близките на загиналите. До днешният ден хокеят бе избавен от подобни страшни трагедии. Но до днес. Това е най-ужасният ден в историята на хокея", заяви президентът на Международната федерация по хокей на лед Рене Фазел.

 

204