Григор Димитров се класира за финала на АТР 250 турнира в Стокхолм


F.

Григор Димитров се класира за финала на АТР 250 турнира в зала в Стокхолм. Най-добрият български тенисист се наложи с 2:1 сета след обрат над Талон Грийкспор (Нидерландия), в отделните части 2:6, 7:5, 6:4. 

Това беше втори дуел между двамата, като Димитров постигна втори успех, след като спечели и двубоя им на US Open в края на лятото.

На финала в неделя Димитров ще срещне Томи Пол (САЩ, №4), който по-рано през деня победи в два сета Стан Вавринка. Българинът се класира за четвърти път за финал с Стокхолм, където спечели трофея през 2013 г. (загуби финалите през 2014 г. и 2017 г.).


Двубоят започна с два много равностойни гейма, в които Димитров и Грийкспор стигнаха до точки за пробив, но не успяха да се възползват от тях. Все пак нидерландецът успя първи да нанесе своя удар в петия гейм, когато след брейк дръпна с 3:2. Втори пробив за 5:2 позволи на Грийкспор да сервира за сета и седмият поставен не трепна – 6:2.

Димитров започна отлично втората част и проби рано, след което затвърди за аванс 3:0 гейма. Грийкспор обаче успя да навакса изоставането и върна пробива в седмия гейм, след което сервирайки успя да изравни за 4:4 гейма. И когато сетът вървеше към логичен тайбрек Димитров стигна до преднина 40:15 при 6:5 в своя полза. Грийкспор отрази първия сетбол, но при втория българинът игра много умно и проби за 7:5, вкарвайки срещата в пълния ѝ формат.

Във финалната част Димитров стигна до три поредни мачбола при 5:4 и 0:40 в своя полза, но Грийкспор успя да стигне до равенство. Последва обаче четвърти мачбол, който беше реализиран.

37