Брандъл за протеста на Верстапен: Загуба на енергия


Н. Гавазов

Легендарният коментатор на Формула 1 Мартин Брандъл смята, че продължаващият дебат на Макс Верстапен с ФИА относно неотдавнашния му инцидент с псувни е "загубена енергия“ и "няма никаква добра цел“.

Използването от Верстапен на думата "fuck*d“ в четвъртък на пресконференцията на ФИА на Гран при на Сингапур доведе до общественополезен труд.

В отговор Верстапен отказа да даде правилни отговори на пресконференцията след квалификацията, като вместо това избра да даде възможност на присъстващите журналисти да задават въпроси в падока.

Холандецът възприе подобен подход след второто си място в неделя.

Пишейки в своята колона за Sky след състезанието за GP на Сингапур, Брандъл даде своето виждане за ситуацията с Верстапен и ФИА.

"Макс Верстапен свърши страхотна работа, за да си осигури второ място в стартовата решетка и да запази това до проверения флаг.

Ред Бул често се бореше на тази писта и това е единственото състезание в текущия календар, което той не е печелил, всъщност той е водил само три обиколки тук. Той направи разликата и бе много доволен от резултата си. Не съм сигурен защо Макс си позволява да бъде разсеян и въвлечен в псувнята с ФИА.

Това е изразходване на енергия и не служи за никаква добра цел за него, но той все още до голяма степен не би отговорил на въпроси в състезанието след пресконференцията.

Пилотите не са малки деца. Наясно сме, че те използват нецензурен език в опит да попречат на излъчването на посланията си по радиото. Освен това сега ще кажат: "Не излъчвайте нашите радиоразговори, ако не харесват езика ни“. Това вероятно е уличен език, но пилотите представляват себе си, семействата си, страната си, отбора си, световните спонсори и самата Формула 1.

Тези момчета са икони, шампиони, които формират общественото мнение. Те трябва да помислят за отговорностите, които идват с привилегированото им положение, особено когато са наблюдавани от много млади фенове. Никой няма да го лиши от енергията, емоциите или свободата на словото. Но неразумните псувни в разгара на момента не са необходими", написа Брандъл.

54