Пилотите застанаха зад Верстапен


Н. Гавазов

Скандалът около наказанието на Макс Верстапен може да доведе до общи действия на всички пилоти във Формула 1. Това призна председателят на Асоциацията на пилотите (GPDA) Алекс Вурц.

Той заяви, че всички твърдо подкрепят световния шампион и недоумяват защо е санкциониран.

Както е ясно, Верстапен бе наказан и ще трябва да положи общественополезен труд за втори път в своята кариера, а причината е нецензурен език и псувни на пресконференцията преди Гран при на Сингапур.

В събота Люис Хамилтън заяви, че се надява нидерландецът да игнорира това наказание, а самият пилот на Ред Бул бойкотира пресконференциите след квалификацията и състезанието на "Марина Бей".

Той присъства физически на тях, но категорично отказа да отговаря на въпроси на журналистите. Вместо това нидерландецът проведе две импровизирани пресконференции в падока, а вчера намекна, че дори е готов да се откаже от Формула 1 заради ограниченията, които ФИА налага на пилотите. Верстапен също така разкри, че има подкрепата на другите пилоти в GPDA.

    "Колко доживотен общественополезен труд трябваше да получи Гюнтер Щайнер за използването на думата F? Той бе прославен с постоянната си употреба на думата. Netflix го предаваше поточно по целия свят, няма проблем. Но защо всичко изведнъж се промени?

Трябва да кажа, че като състезател не харесвам този избор на думи. Но като председател на GPDA, трябва да заявя, че ние, разбира се, ще обсъдим този въпрос помежду си, ще постигнем пълен консенсус и след това ще обмислим дали и под каква форма ще говорим с FIA и нейния президент.

Лично аз винаги съм вярвал, че е по-добре всичко да се реши вътре в GPDA. Не се обръщаме към медиите. Много рядко се случва нещо да излезе от GPDA в пресата, защото ние просто се опитваме да разрешим проблемите вътрешно и в най-добрия интерес на спорта.

Мисля, че трябва да позволим на ездачите да се изразяват искрено. Разбира се, това не трябва да е обидно за никого и не трябва да бъде дискриминационно. Всички те са извървели дълъг път в това отношение. Следователно за мен лично това наказание е твърде тежко“, заяви Вурц, цитиран от RacingNews365.

97