Погребаха легенди във фигурното пързаляне един до друг


Н. Гавазов

На 11 септември в Санкт Петербург, на Волковското гробище, се проведе церемония по погребването на праха на съветските фигуристи, двукратните олимпийски шампиони по двойки Людмила Белоусова и Олег Протопопов.

Двете легенди бяха отдадени един на друг и фигурното пързаляне през целия си живот.

Те станаха първите олимпийски шампиони в този спорт в СССР и живяха заедно повече от 60 години и почти до самия край не можеха да си представят живота си без лед.

Младите хора се срещат на семинар в Москва през 1954 година и просто решават да опитат да карат кънки заедно. Това им харесва и разбират, че са идеални един за друг. Новата двойка тренира под ръководството на Игор Москвин, както и Пьотр Орлов, в Ленинград.

Първите им успехи идват през 1956 г.: тогава те за първи път печелят сребро на първенството на СССР и уверено задържат позициите си, работейки усилено в тренировките. През следващото десетилетие двойката постигна значителен напредък и спечели шампионата на СССР през 1962 г. През същия сезон те се изкачиха до второто стъпало на подиума на Европейско и Световно първенство и това продължи цели три години.

На Олимпийските игри в Инсбрук през 1964 г. Протопопов и Белоусова побеждават сензационно германската двойка Килиус/Боймлер и стават олимпийски шампиони. Следващият олимпийски цикъл преминава под знамето на шедьовърското пързаляне на Белоусова/Протопопов. Четири години те са непобедими. Печелят злато от всички големи състезания, неизменно потвърждавайки титлата на най-силната спортна двойка на планетата.

Коронът на тяхната кариера са Олимпийските игри в Гренобъл през 1968 г. Спортистите се представят на най-високо ниво и отново печелят златни медали. Изключителната им харизма, техника и синхронизирани движения възхищават публика и съдии.

След вторите игри Белоусова и Протопопов се състезаваха още няколко години, но новото поколение започва да ги изпреварва. След като спечелиха бронза на първенството на СССР през 1972 г., те завършиха кариерата си спокойно.

Раздялата с големия спорт не означава край на фигурното пързаляне за легендарната двойка. Те играят с Ленинградския балет на лед в продължение на няколко години и редовно радват публиката с таланта си.

За съжаление решението да се преместят в Швейцария през 1979 г. и искането на ръководството на тази страна за политическо убежище довежда до преследване от родината на Протопопов и Белоусова. Те не само са лишени от титлите заслужили майстори на спорта, но и са изтрити от историята на съветския спорт. Имената на скейтърите бяха премахнати от всички съветски книги, в които се споменаваха техните постижения. Освен това спортистите са обвинени в предателство.

Въпреки всичко скейтърите не прекъсват връзките с родината си и на 25 февруари 2003 г. най-накрая посещават Русия по покана на Вячеслав Фетисов. Две години по-късно, през ноември 2005 г., те отново идват по покана на федерацията по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. На Олимпиадата в Сочи гледат състезанията и дават интервюта на журналисти.

В чужбина Олег и Людмила живеят в пълна хармония и продължават да се пързалят до самия край. Последното им представяне пред публика се състоя през септември 2015 г. на американското ледено шоу "Вечер с шампиони“. Людмила бе на 79 години. Олег е на 83. Много хора обаче завиждат на страхотната им форма!

Ето как ги помни приятелката Барбара Кели от САЩ:

"Те искаха да карат до края на живота си, така че обръщаха много внимание на физическата си форма. Нямаха кола. Винаги наемаха жилища на пешеходно разстояние от пързалката. Никога не се съгласяваха, ако някой предложи да ги закара. Те ходеха до магазините, носеха торби с хранителни стоки, качваха се по стълбите и на 80-те. Не си спомням да са правили някакъв специален фитнес. Вървяха много. Те обичаха да плуват. Дори в студена вода. И, разбира се, прекарваха много време на леда“, заяви Кели.

Две години по-късно Людмила Евгениевна умира. Съпругът държи урната с праха й близо до себе си до смъртта си през 2023 г., като преди това завещава двамата да бъдат погребани един до друг в Санкт Петербург.

Година по-късно последната воля на Олег Алексеевич е изпълнена. Пепелта на известните фигуристи е положена в некропола на Литературните мостове на територията на Волковското гробище.

Така легендите на леда намериха покой на родна земя. И си останаха неразделни, каквито бяха и в живота.

49