Тиафо спря Гришо


Н. Гавазов

20-ата ракета на света американският тенисист Франсис Тиафо достигна до полуфиналите на US Open. В четвъртфинална среща той победи деветата ракета в ранглистата на ATP представителя на България Григор Димитров с резултат 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 4:1 ( българинът се отказа).


Мачът продължи 3 часа и 4 минути. Тиафо завърши три сервиса, направи пет двойни грешки и реализира 6 точки за пробив от 14. Димитров имаше осем аса, 11 двойни грешки и една реализирана точка за пробив от четири.

Българинът загуби първата част след множество непредизвикани грешки, а във втората падаше с 1:4, но сътвори обрат, взимайки частта след тайбрек.

В третата при 2:3 Тиафо проби, след което постепенно Григор започна да изпитва трудности, причинени най-вероятно от контузията, получена на осминафиналите на "Уимбълдън" по-рано през сезона.

След края на този сет, отишъл в полза на Тиафо, Димитров се възползва от медицински таймаут, но в четвъртата част се видя, че няма как да се върне на 100% и в крайна сметка българинът се отказа.


На полуфиналите американецът ще срещне сънародника си Тейлър Фриц (12).

US Open е от 26 август до 8 септември. Общият награден фонд на сингъл при мъжете е 75 милиона долара. Настоящият шампион на турнира е сръбският тенисист Новак Джокович, който победи руснака Даниил Медведев на финала на миналогодишния турнир.

35