АТР направи изявление за Синер


Н. Гавазов

Асоциацията на професионалистите в тениса ( ATP ) направи изявление по повод новината за откритите положителни допинг проби през март на първата ракета в света италианеца Яник Синер.

Синер избегна дисквалификация. Разследване на Международната агенция за почтеност в тениса (ITIA) установи, че пробите са били замърсени със спрей, използван от физиотерапевта на Синер за лечение на порязване на собствения му пръст. Яник се сдобил с частиците след масаж, който физиотерапевтът небрежно му направил без ръкавици.

"Окуражени сме, че не е открита вина или небрежност от страна на Яник Синър. Бихме искали също така да признаем стабилния процес на разследване и независимия преглед на фактите от Тенис антидопинговата програма (TADP), които му позволиха да продължи да се състезава. Тази ситуация не беше лесна за Яник и неговия екип. Той подчертава необходимостта играчите и хората около тях да проявяват максимална предпазливост, когато използват продукти или извършват процедури. Почтеността е от първостепенно значение в нашия спорт“, се казва в прессъобщението.

35