Служител на WADA помагал за вербуването на спортисти


Н. Гавазов

Служител на световната антидопингова агенция (WADA) е помагал в противоречивата практика на антидопинговата агенция на САЩ (USADA) да използва уличени в употреба на забранени вещества спортисти като агенти под прикритие. Целта е била те да събират и предоставят информация за други мошеници и за търговци за медикаменти от забранителния списък, както стана ясно след журналистическо разследване в началото на месеца.

От WADA побързаха да заклеймят действията на USADA, обявявайки, че американците нарушават световния антидопингов кодекс. От глобалната агенция твърдяха, че са били запознати с операцията през 2021 г., пет години след началото ѝ, и веднага са наредили прекратяването ѝ.

Британският в. "Гардиън" обаче съобщи, че старши следовател на WADA всъщност е подпомогнал разследването на USADA. Което повдига нови въпроси за това какво е знаела световната агенция и откога.

Преди олимпийските игри в Париж 2024 USADA поведе международната критика срещу WADA за провала ѝ да опровергае китайските власти за 23 положителни теста за триметазидин и два за метандиенон в плувния отбор на страната. Двете организации се сблъскаха отново по въпроса по време на олимпиадата във френската столица.

Източници, близки до Световната атлетика (WA), посочиха, че разследването под прикритие на USADA, при което атлети са информирали за базирани в Африка и САЩ тренировъчни групи, е било от решаващо значение за разбиването на допинг мрежите и е помогнало за изчистването на спорта. По информация от журналистическото разследване елитен кенийски бегач е станал агент под прикритие, но името му не бе разкрито от съображения за сигурност.

"WADA и международната федерация по лека атлетика бяха наясно със сътрудничеството на спортистите, включително връщането на уличени спортисти в състезания. Едно от тях беше необходимо за прилагането на федералното право на САЩ в разследването на агенцията за борба с наркотиците и ФБР на схема за трафик на хора и наркотици - разкри изп. директор на USADA Травис Тайгарт. - Спортистите предоставиха разузнавателна информация на федералните правоприлагащи органи, USADA и WA, което доведе до криминални обвинения и наказания по антидопинговите правила. USADA си сътрудничи тясно с WADA и World Athletics, за да гарантира, че лицата, участващи в допинг нарушения, както и криминални престъпления, са идентифицирани и преследвани във възможно най-голяма степен."

20