Хавиер Ибаниес: Ще участвам на следващата Олимпиада да спечеля златния медал


F.

"Огромно благодаря на състезателите и треньорите, че оставиха сърцата си на ринга! Карате България да се гордее с Вас, Вие сте прекрасен пример за подрастващите!“ С тези встъпителни думи в пресклуб "България“ днес президентът на БФ Бокс Красимир Инински се обърна към талантливите и достойни пратеници на страната ни на Олимпийските игри в Париж. В пресконференцията участваха също старши треньорът на националния отбор мъже Жоел Арате, помощник-треньорът Александър Александров и бронзовия медалист в кат. 57 кг Хавиер Ибаниес.

"Най-трудното нещо за мен е как да погледна състезателя в очите и какво да му кажа, когато знаеш, че е извършен грабеж пред 10 хил. зрители?“ Това сподели Инински след полуфиналната среща на Хавиер срещу киргизстанеца Мунарбек Уулу, на когото съдиите подариха победата и така изхвърлиха нашия боксьор от битката за златото.  

"Животът е по-голям от случилото се. За Лос Анжелис трябва да играем още по-силен бокс и да спечелим златния медал. Хавиер е агресивен, има техника“, така националният селекционер Ж. Арате едновременно успокоява и амбицира още повече своя възпитаник Хавиер Ибаниес, който е шампион на Младежките Олимпийски игри и световен шампион за младежи. Оптимизмът и силата да се бориш докрай за най-високата възможна цел не могат да скрият болката, която напира в треньорските сълзи и по време на пресконференцията, още повече при докосване на бронзовия медал, който заслужаваше да е по-голям.

Арате отправи топли думи на благодарност към ръководителя на родния бокс Красимир Инински, към президента на страната Румен Радев, премиера Димитър Главчев, министъра на спорта Георги Глушков, председателя на БОК Стефка Костадинова, към помощник-треньорите в националния отбор, треньорите и състезателите в клубовете.  

"Имам олимпийски опит и ще участвам на следващата Олимпиада да спечеля златния медал. Благодаря на България! Благодаря на президента на федерацията Инински!“, заяви Хавиер, който изрази огорчението си от съдийството, но и гордост от медала за България.

"Благодаря на всички момчета в националния отбор! Този медал го чакахме 12 години, да, не е този, който заслужавахме, но аз съм горд“, каза помощник-треньорът в националния отбор мъже Александър Александров.

Ж. Арате подчерта, че имаме стабилен гръбнак на националния отбор, Рами Киуан, Радослав Росенов /които също се представиха достойно на Олимпиадата/, Ясен Радев, Ергюнал Сабри и др. Има изявени боксьори и сред младежите.

"Вярвам, че боксът ще остане за Олимпийските игри 2028 в Лос Анжелис. Хавиер трябва да спечели златния медал“, така Инински прогнозира бъдещето на спорта, чието място в олимпийското семейство датира още от древността /под името панкрацион/.  Шефът на родната федерация се надява чрез новата световна боксова организация, която е в процес на създаване да се обърне повече внимание на съдийството, както и да се регулират всички процеси на администриране. "Сега дори не може да подадеш оплакване, няма на кого“, добави Инински.

25