МОК: Игрите в Париж бяха празник на спорта и спортистите


Н. Гавазов

Емоционална реч по време на Церемонията по закриването на Игрите в Париж произнесе президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Той благодари на френските домакини на най-големия спортен форум в света, както и на всички спортисти и доброволци. Той нарече Игрите "Празник на спортистите и на спорта в най-добрия му вид".

Ето какво каза той:

"Уважаеми президент на Франция, г-н Еманюел Макрон,

Уважаеми президент на организационния комитет на Париж 2024, мой колега олимпиец и скъп приятел Тони Естанге, Скъпи олимпийски приятели, Скъпи олимпийци,

Въпреки цялото напрежение в нашия свят, вие дойдохте тук от всичките 206 национални олимпийски комитета и от Отбора на бежанците, за да накарате Града на светлината да блести по-ярко от всякога.

Вашето представяне беше просто невероятно. Вие се състезавахте непримиримо един срещу друг. Всяко състезание беше на ръба на съвършенството. Всяко изпълнение предизвика вълнение по целия свят. Вие ни показахте на какво величие сме способни хората.

През цялото това време вие ​​живеехте мирно и заедно под един покрив в олимпийското село. Вие се прегръщахте, уважавахте се взаимно, дори ако страните ви са разделени от войни и конфликти. Вие създадохте култура на мира. Това вдъхнови всички нас и милиарди хора по света. Благодарим ви, че ни карате да мечтаем. Благодарим ви, че ни карате да вярваме в един по-добър свят за всеки от нас.

Знаем, че олимпийските игри не могат да въдворят мир. Но олимпийските игри могат да създадат култура за стремеж на мир, която вдъхновява света. Ето защо призовавам всички, които споделят този олимпийски дух: нека живеем с тази култура на мир всеки ден.

Тези олимпийски игри бяха толкова вдъхновяващи и заради нашите френски приятели подготвиха сцената. И каква великолепна сцена беше това!

Милиони хора празнуват със спортистите по улиците на Париж и цяла Франция. Милиони зрители в емблематични зали създадоха невероятна атмосфера. Повече от половината от населението на света споделя този грандиозен празник на единството на човечеството в цялото ни многообразие.

Олимпийските игри в Париж 2024 бяха празник на спортистите и на спорта в най-добрия му вид. Първите олимпийски игри, реализирани изцяло в съответствие с реформите на нашата олимпийска програма: по-млади, по-градски, по- приобщаващи, по-устойчиви. Първите олимпийски игри с пълно равенство между половете.

Това бяха сензационни олимпийски игри от началото до края – или смея да кажа: това бяха Сена-зационни олимпийски игри от началото до края (игра на думи с река Сена). Олимпийските игри Париж 2024 бяха Игрите на новата ера.

Ето защо бих искал да благодаря на всички наши френски приятели. На първо място, най-горещо благодаря на президента на републиката Еманюел Макрон за неговата неуморна подкрепа. Сърдечно благодаря на организационния комитет под отличното ръководство на моя колега олимпиец Тони Естанге за това, че направи тези игри широко отворени. Цялата ми благодарност отива на публичните органи на всички нива и на обществените служби за техния съществен принос.

Всички наши благодарности и признание отиват и към нашата олимпийска общност - националните олимпийски комитети, международните федерации, нашите партньори и носителите на медийни права. Всички заедно допринесохте за олимпийските игри от нова ера във всяко отношение. И с това можете да се гордеете завинаги.

Специални благодарности на всички прекрасни доброволци. Ще останете завинаги в нашите сърца!

Скъпи френски приятели, вие се влюбихте в олимпийски игри. А ние се влюбихме във всички вас.

Благодаря ти, Париж, благодаря ти, Франция! Да живеят олимпийските игри! Да живее Франция!".

19