Семен Новиков е на олимпийски финал в Париж


F.

Семен Новиков се класира за финала на олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма.

26-годишният български национал, който под номер 3 в схемата, победи с 3:1 точки световния шампион и втори поставен Давид Лошонци (Унгария) и си осигури най-малко сребърно отличие.

Лошонци взе първата точка след около минута игра след отсъдена пасивност на българския национал, но в началото на втората част Новиков получи точка за същото. 17 секунди преди края българският национал избута съперника от тепиха и взе нова точка, а в самия край Лошонци направи същото, но времето беше изтекло.

Преди това в сутрешната сесия от турнира днес Новиков постигна първата победа за България в класическата борба на Игрите в Париж, след като надделя с 5:1 точки в олимпийския си дебют над Турпал Али Бисултанов (Дания), а в последствие се справи на четвъртфиналите и с грузинеца Лаша Гобадзе с 8:3 точки.

На финала утре след 21:15 часа българският национал ще се изправи срещу световния вицешампион в категория до 82 килограма Алиреза Мохмадипиани (Иран), който навакса пасив от 0:3 и детронира защитаващия титлата си от Токио 2020 и двукратен световен първенец Жан Беленюк (Украйна) с 3:3 правилото за последна спечелена точка.

Новиков е европейски шампион от Рим 2020, но тогава се състезава за родината си Украйна. След като взе българско гражданство през миналата година, той стигна до бронз на Световното първенство в Белград и на Европейския шампионат в Загреб.

Българските състезатели до днес имаха три загуби в три мача на олимпийския турнир при класиците. Кирил Милов претърпя поражение в първия кръг при най-тежките до 130 килограма, а след това беше елиминиран на старта и в репешажите за бронза. Айк Мнацаканян пък отпадна на осминафиналите при 77-килограмовите след загуба от Санан Сулейманов (Азербайджан).

43