Съдии и скандален опонент спряха Светлана Каменова в Париж


F.

Българката Светлана Каменова отпадна на четвъртфиналите в категория до 57 килограма на турнира по бокс на Игрите в Париж.

Настоящата европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от последното Световно първенство в Ню Делхи 2023 Каменова загуби след скандално съдийско решение 0:5 (27:30, 28:29, 28:29, 27:30, 27:30) гласа от Лин Ю-тин от Тайван.

Припомняме, че Тин е една от двете боксьорки, набедени за това, че не принадлежат към женските категории в бокса. Азиатката е една от боксьорките, които не са преминали тестове за полова принадлежност през последните години.

34-годишната българка, която дебютира на Олимпиада, изигра добър първи рунд срещу двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 от Ню Делхи 2018, която използваше неспортсменски прийоми като удари с лакти и влизане напред с глава, но съдията Джефри Верхувен (Канада) не я предупреди официално, въпреки че й направи няколко забележки. Реферите край ринга присъдиха минимално предимство на азиатката, но във втория рунд, който също изглеждаше равностоен, те дадоха и петте си гласа за Лин, с което на практика двубоят беше предрешен. Каменова пожела ръкавиците да й бъдат махнати в знак на протест, но треньорите я накараха да довърши мача. В третата част Каменова се хвърли в атаки, но това не донесе съществен успех.

Двете се срещнаха за последно на четвъртфиналите на Световното първенство в Ню Делхи през март миналата година и тогава българката загуби с 2:3 съдийски гласа, с което азиатката си осигури бронза. В последствие пък отличието беше присъдено на Каменова, след като тайванката беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация, тъй като не премина теста за пол. Въпреки това, Лин беше беше допусната до участие в олимпийския турнир при жените.

Веднага след двубоя пък Каменова беше поздравена от председателят на БОК Стефка Костадинова, която проследи двубоя от трибуните.

Българката изглеждаше много ядосана след двубоя и не пожела да коментира нищо. Тя премина покрай чакащите я журналисти и подхвърли: "Изследвайте я за хромозоми".

89