Валентина Георгиева се класира на пето място на финала на прескок


F.

Валентина Георгиева се класира на пето място на финала на прескок при жените на турнира по спортна гимнастика на Игрите в Париж.

18-годишната българка, която е дебютантка на най-големия спортен форум, изпълни отлично и двата си прескока. Първо тя направи "Юрченко" с два винта и получи 14.100, след което "Цукахара" с винт и половина и беше оценена с 13.866 точки. Така Георгиева получи средна оценка от 13.983 и зае петата позиция.

Самото класиране на финала е огромен успех за възпитаничката на Филип Янев. Тя се завърна в спорта след продължително отсъствие заради контузия на коляното.

След 32 години България отново имаше финалистка при жените на най-големия спортен форум. За последно това направи Силвия Митова в Барселона 1992, която остана осма на земя.

Златото очаквано завоюва звездата на световната гимнастика Симон Байлс. Американката беше безупречна и в двата си изключително сложни прескока и триумфира с 15.300 точки. Нивото на трудност не нейните скокове и дава огромно предимство пред останалите състезателки.

27-годишната Байлс завоюва седми златен медал в кариерата си общо десети от Олимпийски игри. Освен това тя взе третата си титла от френската столица след тази в индивидуалния многобой и в отборната надпревара с тима на САЩ.

"Много съм щастлива от спечелената титла. Винаги е много хубаво да има силна конкуренция, защото това ме кара да давам най-доброто от себе си", каза Байлс след финала. В понеделник тя ще спори за медалите на греда и на земя.

Защитаващата титлата си от Токио 2020 на този уред Ребека Андраде (Бразилия) взе среброто с 14.966 точки след два отлични скока. Бронзовото отличие завоюва американката Джейд Кери с 14.466.

Третата от Игрите в Токио Со-Джон Йо (Република Корея) се нареди едва седма с 13.416 точки.

21