Мелони: Искаме да защитим спортистките


Н. Гавазов

Италианският премиер Джорджиа Мелони коментира скандалната ситуация в женския бокс на Олимпиадата в Париж. Припомняме, че италианката Анджела Карини се срещна с представителката на Алжир Иман Хелиф на 1/8-финалите, но се отказа от двубоя 46 секунди след началото му.

"Не съм съгласен с позицията на МОК и от много години се опитвам да обясня, че някои тези, доведени до крайности, рискуват да доведат до нарушаване на правата на жените. Струва ми се, че състезателки с мъжки генетични характеристики не трябва да се допускат до женски състезания. Но не защото искаме да дискриминираме някого, а защото искаме да защитим правото на спортистките да се състезават при равни условия“, цитира RaiNews думите на Мелони.

По-рано на Олимпиадата в Париж избухна скандал след битка между италианската боксьорка Анджела Карини и представителят на Алжир Иман Хелиф. Спортистите се срещнаха на 1/8-финалния етап. Битката приключи 46 секунди след началото, като Карини отказа да продължи конфронтацията и напусна ринга разплакана. Припомняме, че Хелиф, подобно на атлетката от Тайван Лин Ютинг, беше дисквалифициран от Световното първенство през 2023 г. поради неуспешни тестове за пола, но получи право да участва на Олимпийските игри в Париж.

58