Международната боксова асоциация излезе с изявление


Н. Гавазов

Международната боксова асоциация (IBA) излезе с изявление по повод скандала на Олимпиадата в Париж.

"IBA остава ангажирана с осигуряването на честна конкуренция на всички наши събития. Категорично осъждаме несъответствията в условията за участие в състезания по бокс на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Повтаряме, че както Иман Хелиф, така и Лин Ютинг, след тестване, не отговарят на необходимите критерии за допустимост, за да се състезават в женската категория на нашите съответни събития.

Абсолютно не разбираме защо някоя организация би изложила боксьор на риск, който може да доведе до потенциално сериозно нараняване. Основната роля на рефера на ринга е да гарантира безопасността на боксьора по всяко време. Как може да стане това, ако боксьорът не отговаря на критериите за допустимост? Ние защитаваме нашите жени и техните права да се състезават на ринга срещу равни противници и ще ги защитаваме и подкрепяме във всички случаи. Техните надежди и мечти никога не трябва да бъдат отнемани от организации, които не желаят да постъпят правилно при трудни обстоятелства“, се казва в изявление на Международната боксова асоциация (IBA).

Припомняме, че на етапа на 1/8-финалите Иман Хелиф се срещна с представителката на Италия Анджела Карини. Битката приключи 46 секунди след началото. Карини отказа да продължи конфронтацията и напусна ринга разплакана. В резултат на това Иман спечели.

81