Джендър скандал избухна на Игрите в Париж


Н. Гавазов

На Олимпийските игри в Париж избухна джендър скандал в женския бокс заради мач от 1/8 –финалите на турнира между алжирката Имане Хелиф и италианската боксьорка Анджела Карини.

Факт е, че Хелиф се смята за "биологична жена". През 2023 г. Имане се провали на хормонален тест и бе дисквалифициран от Световното първенство поради твърде високи нива на тестостерон.

Самата 25-годишна италианка спря двубоя, като не искаше да продължи действието. Карини пусна каската си на пода и възкликна: "Не е честно". След боя Анджела отказала да се ръкостиска и започнала да плаче в центъра на ринга.

Съдията вдигна ръката на Хелиф а след мача Карини заяви, че никога не е усещала толкова силни удари.

"Свикнала съм да страдам, но никога не съм получавала такива удари, невъзможно бе да продължа. Не мога да кажа, че е незаконно. Отидох на ринга, за да се бия. Но след първата минута не исках. Започнах да изпитвам силна болка в носа. Не се отказах, но ударът беше твърде болезнен и казах, че е достатъчно. Напускам с високо вдигната глава", завърши италианската боксьорка.

Няма официална реакция от страна на организаторите в момента, но в интернет хората започнаха да разпространяват историята на Хелиф и Карин с призив да спасяват женския спорт.

В събота, 3 август, Имане Хелиф ще участва в четвъртфинална битка на Олимпийските игри 2024 в категория до 66 кг.

 

75