Съдиите взеха решение за сблъсъка между Верстапен и Хамилтън


Н. Гавазов

Стюардите на Гран При на Унгария във Формула 1 приключиха разследването си на сблъсъка между пилота на Ред Бул Макс Верстапен и пилота на Мерцедес Люис Хамилтън в края на Гран При на Унгария. И двамата пилоти избегнаха наказания.

Верстапен, който се бори за третата позиция, атакува в последния момент в първия завой, не успя да спре и след блокиране на колелата си тръгна направо. Заради това представителят на Ред Бул се блъсна със задното си ляво колело в предното дясно колело на Мерцедес, след което болидът на Верстапен изскочи жестоко. Хамилтън, въпреки инцидента, успя да завърши състезанието на трета позиция, а Верстапен завърши пети, зад пилота на Ферари Шарл Льоклер.

По време на процеса Хамилтън описа инцидента като нормален състезателен инцидент, а Верстапен каза, че ситуацията е провокирана от изместването на пилота на Мерцедес по време на спиране. Съдиите, след като проучиха повторенията, счетоха, че Хамилтън не се е движил, докато спира, въпреки че можеше да направи малко повече, за да избегне контакт. След разследването стюардите решиха, че никой от пилотите не носи основната вина за инцидента, така че никой не беше наказан.

38